Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 25. október 2024Meniny má Aurel
< sekcia Kultúra

DPOH premiéruje Spasiteľa z Dolných honov, absurdnú komédiu o traume

Na snímke zľava herec Martin Madej, herečka Lenka Barilíková, herec Makar Tikhomirov, herečka Bronislava Kováčiková, riaditeľka Divadla Pavla Országha Hviezdoslava (DPOH) Valeria Schulczová, autor inscenácie Peter Scherhaufer, režisér Michal Spišák a dramaturg Vladimír Čepek počas tlačovej konferencie k premiére inscenácie Spasiteľ z Dolných honov v Divadle Pavla Országha Hviezdoslava (DPOH) v Bratislave 24. októbra 2024. Foto: TASR - Dano Veselský

Diváci tak budú svedkami toho, ako sa v klientskom centre stretnú štyri postavy, ktoré počas čakania vedú zdanlivo povrchné a nezmyselné rozhovory.

Bratislava 25. októbra (TASR) - Divadlo Pavla Országha Hviezdoslava (DPOH) v Bratislave uvádza v piatok premiéru novej inscenácie s názvom Spasiteľ z Dolných honov. "Pre mňa je to hlavne divadelná hra o traume, možno tým niekoho odradím, preto zároveň dodám, že je to absurdná komédia," povedal pre TASR Peter Scherhaufer, ktorý pre DPOH napísal hru "o stave spoločnosti, o jej psychickom zdraví a traumách".

"Slovensko si prešlo historicky samými traumami, na javisku to aj spomíname v krátkom úvode, kto presne sa od 6. storočia cez naše územie premlel - Avari, Mongoli, Turci atď. Vidíme, ako to zasiahlo ľudí v súčasnosti, čo to s nami robí, ako sa správame a hlavne čo s nami robia nevyliečené traumy," hovorí autor absurdnej komédie odohrávajúcej sa medzi neznámymi ľuďmi v čakárni, štyrmi nešťastníkmi hľadajúcimi pochopenie a spasiteľa. "Postupne sa odkrýva, že možno majú aj iné vzťahy, sú to archetypálne postavy herca, politika, pobehlice a psychiatričky," ozrejmil Scherhaufer.



Diváci tak budú svedkami toho, ako sa v klientskom centre stretnú štyri postavy, ktoré počas čakania vedú zdanlivo povrchné a nezmyselné rozhovory. Absurdná situácia, v ktorej nie sú schopní počúvať jeden druhého, vyzerá tak, akoby ich nič nespájalo. Dialógy vyjadrujú pocity bezmocnosti osamelých ľudí a stratu schopnosti dorozumieť sa s ostatnými. "Deformácia a devalvácia jazyka dokazujú, že reč stráca svoju dorozumievaciu funkciu. Je to však iba zdanie. Postupne odhalia silný spoločný príbeh, ktorý spája ich všetkých. Spasiteľ, ktorý im ukáže cestu, a návod, ako ňou ísť," dodáva DPOH.



Réžie "smutnej komédie z nášho mesta v divnom svete" sa ujal Michal Spišák. V absurdnej komédii uvidia diváci Lenku Barilíkovú, Martina Madeja, Makara Tikhomirova, Bronislavu Kováčikovú a Annamáriu Janekovú.

Na snímke herec Martin Madej počas tlačovej konferencie k premiére inscenácie Spasiteľ z Dolných honov v Divadle Pavla Országha Hviezdoslava (DPOH) v Bratislave 24. októbra 2024.
Foto: TASR - Dano Veselský


Pri svojom novom titule DPOH spolupracovalo s Vladimírom Čepkom, dramaturgom pražského Divadla na Vinohradoch. Hudbu skomponoval Slavo Solovic. Scénu a kostýmy navrhla Eva Kudláčová-Rácová.