Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Kultúra

Festival Hortus artis ponúkne koncerty v záhrade Domu Albrechtovcov

Snímke zo Záhrady Domu Albrechtovcov. Foto: TASR Jaroslav Novák

Na festivale zaznie vyše 80 diel inšpirovaných ústnou ľudovou tradíciou, respektíve diela skladateľov, ktorí vo svojej hudbe spracúvali či inak reflektovali folklórny element.

Bratislava 26. júna (TASR) - Letné mesiace spestrí Bratislavčanom a návštevníkom hlavného mesta 5. ročník festivalu Hortus artis. Podujatie v priestoroch záhrady Domu Albrechtovcov prinesie od 1. júla do 8. septembra desiatku koncertov komornej hudby. Informovali o tom organizátori na stredajšej tlačovej konferencii.

"Témou tohtoročného festivalu je ľudový idióm alebo ľudové inšpirácie v umelej tvorbe predovšetkým európskych skladateľov. Budeme sa pohybovať v širokom historickom pásme od ranobarokovej hudby až po hudbu 20. storočia," uviedol pre TASR Igor Valentovič, predseda občianskeho združenia Albrecht Forum. Dodáva, že ťažisko je položené na stredoeurópsky priestor (Slovensko, Česko, Poľsko, Maďarsko). Niektoré koncerty odprezentujú aj hudbu Stredomoria, Južnej Ameriky či Severnej Ameriky začiatku 20. storočia.

Festival privíta vyše 40 interpretov zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska, Španielska a Grécka v komorných zoskupeniach Collegium Marianum, Messages Quartet, Pressburg Saxophone Quartet, Mucha Quartet, Kukal Quartet, Plaisirs de Musique, Solamente naturali, Bratislavské gitarové kvarteto, Spectrum Quartett. Predstavia sa sólistky Eva Šušková, Simona Hulejová a v sláčikovom triu komorní hráči Daniel Rumler, Martin Ruman a Jozef Lupták.

Na festivale zaznie vyše 80 diel inšpirovaných ústnou ľudovou tradíciou, respektíve diela skladateľov, ktorí vo svojej hudbe spracúvali či inak reflektovali folklórny element.

Koncertný cyklus otvorí (1. 7.) vystúpenie českého súboru pre starú hudbu Collegium Marianum s programom Cachua Serranita, spájajúcim strednú Európu a Južnú Ameriku. Podtitulom koncertu je Hudba, tanec a Panna Mária na odvrátenej strane sveta. "O tejto zvláštnej mixtúre ľudovej radosti, vďakyvzdaní Panne Márii, tanca s umeleckým odkazom baroka 'sa pohráva' v slove i hudbe z domácich i vzdialených prameňov práve koncert súboru Collegium Marianum," avizujú organizátori.

Záverečný koncert sa uskutoční 8. septembra pod názvom Štyria hudci. Spectrum Quartett s primáriom Jánom Kružliakom na ňom uvedie diela kľúčových predstaviteľov Slovenskej hudobnej moderny. Návštevníci koncertu si vypočujú Štyroch hudcov Alexandra Moyzesa, Sonatínu z cyklu Obrázky zo Slovenska Eugena Suchoňa aj Slovenské ľudové piesne a tance vo forme suity Júliusa Móžiho či výbery zo Slovenských spevov Bélu Bartóka a z Moravskej ľudovej poézie Leoša Janáčka.

Kompletný program Hortus artis nájdu záujemcovia na webstránke festivalu.