Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Kultúra

Festival Jeden svet otvorí film Nepodľahnem nenávisti

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Festival uzavrie časozberný dokument, v ktorom scenárista a režisér Marek Šulík zachytáva zákulisie pôsobenia prezidentky Zuzany Čaputovej v úrade, a to od zvolenia až po koniec mandátu.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet, ktorý tento rok oslavuje 25 rokov, otvorí v piatok 18. októbra dokument Nepodľahnem nenávisti. Film rozpráva o palestínskom pôrodníkovi, ktorému izraelská armáda zabila tri dcéry a zničila domov. Festival s novou vizuálnou identitou uvedie v slovenskej premiére aj nový film Prezidentka od režiséra Mareka Šulíka.

"Festival namiesto šiestich dní bude trvať až 11 dní fyzicky v kinách a potom ešte ďalší týždeň v online priestore," uviedla na štvrtkovej tlačovej konferencii riaditeľka Jedného sveta Eva Križková. Potvrdila, že po dvoch rokoch sa festival vracia do zrekonštruovaného Kina Lumiére, kde bude aj sprievodný program.

Štvrťstoročný Jeden svet otvorí dokument Nepodľahnem nenávisti. Sleduje palestínskeho lekára, ktorý prišiel o svoj domov a tri dcéry, na jeho neľahkej ceste k odpusteniu a zmiereniu. "Napriek dlhotrvajúcemu ťažkému konfliktu, ktorý pretrváva medzi Palestínou a Izraelom, každý deň chodí z Palestíny do izraelskej nemocnice, kde pomáha rodiť izraelské deti a do sveta šíri správu o tom, ako by sme napriek rôznym konfliktom mali k druhým pristupovať predovšetkým ako k ľuďom a snažiť sa im pomáhať," približuje osud viacnásobného nominanta Nobelovej ceny za mier Križková. Zároveň informovala, že na slávnostné otvorenie festivalu sa môže prísť pozrieť aj verejnosť. Historicky prvýkrát na ňom odovzdajú Cenu Eleny Lackovej. Získa ju umelecký projekt, ktorému sa za posledné dva roky podarilo spôsobiť pozitívnu spoločenskú zmenu na Slovensku.

Festival uzavrie časozberný dokument, v ktorom scenárista a režisér Marek Šulík zachytáva zákulisie pôsobenia prezidentky Zuzany Čaputovej v úrade, a to od zvolenia až po koniec mandátu. "Ide o veľmi osobný portrét našej bývalej pani prezidentky, ktorá štyri roky po sebe preberala záštitu nad naším festivalom a dodnes pre nás reprezentuje ideály humanizmu a demokracie," povedala riaditeľka Jedného sveta, ktorý organizuje nezisková organizácia Človek v ohrození. Pripomenula, že film Prezidentka v svetovej premiére uvedie 28. medzinárodný festival dokumentárnych filmov Ji.hlava (25. 10.), slovenskú premiéru bude mať na Jednom svete (27. 10.) a následne zamieri do slovenských kín (31. 10.).