Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Kultúra

Festival Scénická žatva sa uskutoční v závere augusta

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Okrem súťažného programu si tento rok budú môcť diváci pozrieť hosťujúce inscenácie z viacerých krajín Európy, ktorých spoločnou témou sú zmeny a ich vplyv na ľudské osudy.

Martin 14. júla (TASR) - Najstarší festival ochotníckeho divadla Scénická žatva sa uskutoční od 28. do 31. augusta v Martine. Národné osvetové centrum (NOC) na ňom uvedie víťazné inscenácie z postupových divadelných súťaží, ktoré v priebehu roka vyhlasuje. TASR o tom informoval Ľudovít Andrejo z kancelárie generálneho riaditeľa NOC.

Na vrcholnej prehliadke neprofesionálneho divadla súťažia slovenskí ochotníci už 102 rokov. "Scénická žatva bude tento rok festivalom plným divadla, hudby, filmov, tvorivých dielní a radosti z tvorivosti," poznamenal programový riaditeľ festivalu Matej Moško.

Okrem súťažného programu si tento rok budú môcť diváci pozrieť hosťujúce inscenácie z viacerých krajín Európy, ktorých spoločnou témou sú zmeny a ich vplyv na ľudské osudy. Predstaví sa napríklad litovské divadlo Arlekinas s vlastným spracovaním Hamleta či Divadlo V.A.D. z českého Kladna s inscenáciou Nikoločava.

Program najstaršieho stredoeurópskeho festivalu amatérskeho divadla pripravuje NOC v spolupráci s mestom Martin a Turčianskym kultúrnym strediskom. Predstavia sa na ňom víťazné ochotnícke divadelné súbory a recitátori z postupových súťaží Belopotockého Mikuláš, Zlatá priadka, FEDIM či Hviezdoslavov Kubín.