Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Kultúra

Festival Svetlo oživí v B. Bystrici historické pamiatky umením

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Festival Svetlo v meste sa začne o 19.00 h, rovnako ako vlani sa jeho dejiskom stane i fasáda a interiér budovy Kút12.

Banská Bystrica 28. septembra (TASR) - V Banskej Bystrici sa v sobotu večer uskutoční prvý ročník festivalu Svetlo v meste. Svetelné, videomappingové či laserové predstavenia oživia viaceré historické budovy v centre mesta, návštevníci budú môcť obdivovať aj ich interiéry, ktoré sa taktiež stanú dejiskom festivalu. Vizuálnym umením tak po zotmení ožije Katedrála sv. Františka Xaverského či Hodinová veža.

Festival Svetlo v meste nadväzuje na minuloročné podujatie, počas ktorého mohli návštevníci na banskobystrickom námestí obdivovať videomapping premietaný na meštiansky dom z 15. storočia. Dejiskom festivalu sa však tentoraz stane hneď niekoľko historických pamiatok, prezentované budú umelecké inštalácie od slovenských umelcov i študentov umenia.

"Cieľom festivalu je priblížiť verejnosti architektúru, pripomenúť si históriu a odprezentovať súčasné umenie spôsobom, ktorý je prístupný každému. Dramaturgia podujatia je situovaná v centrálnej mestskej zóne, návštevníci budú môcť objavovať aj interiéry jednotlivých objektov, v ktorých sa festival uskutoční," priblížil pre TASR zakladateľ festivalu Oliver Kuklovský.

Festival Svetlo v meste sa začne o 19.00 h, rovnako ako vlani sa jeho dejiskom stane i fasáda a interiér budovy Kút12. V Záhrade - Centre nezávislej kultúry bude prezentované dielo Krajina hoaxov, ktoré reaguje na súčasnú informačnú vojnu a poukazuje na to, ako spoločnosť ovládajú dezinformácie. Svetelná inštalácia oživí aj fontánu v centre námestia.

Rozmerovo najväčšie dielo bude počas festivalu prezentované na Katedrále sv. Františka Xaverského. "Ide o historický mapping o samotnej budove. Rovnako aj v interiéri, v hlavnej lodi nad oltárom, bude projekcia, ktorá bude skúmať hlboký vesmír," priblížil Kuklovský. Vertikálna svetelná inštalácia pribudne aj na Hodinovej veži, návštevníkom ponúkne možnosť vidieť vzdialenosť, o ktorú je odklonená. Stredoslovenská galéria počas podujatia pre verejnosť sprístupní aj balkón v budove Pretória.

Festival Svetlo v meste je pre verejnosť bezplatný a potrvá do 23.00 h. Podujatie uzavrie párty na Starej Tržnici, kde sa vďaka živému videomappingu stane tvorcom a súčasťou umeleckého diela každý návštevník.