Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 16. október 2024Meniny má Vladimíra
< sekcia Kultúra

Filharmónia Košice ponúkne symfonické diela aj festivaly

Na snímke srbský dirigent Aleksandar Marković počas skúšky Štátnej filharmónie Košice v rámci tlačovej konferencie k 56. koncertnej sezóne Štátnej filharmónie Košice 16. októbra 2024 v Košiciach. Foto: TASR - František Iván

Štátna filharmónia Košice (ŠfK) oficiálne otvorí svoju 56. sezónu vo štvrtok (17. 10.) Dvořákovým koncertom pre violončelo.

Košice 16. októbra (TASR) - Štátna filharmónia Košice (ŠfK) oficiálne otvorí svoju 56. sezónu vo štvrtok (17. 10.) Dvořákovým koncertom pre violončelo. V nasledujúcich mesiacoch ponúkne návštevníkom symfonické diela, tematické koncerty aj tradičné festivaly. Na stredajšej tlačovej konferencii o tom informovala generálna riaditeľka ŠfK Lucia Potokárová.

Otvárací koncert pod taktovkou Aleksandara Markovića je naplánovaný o 19.00 h v Dome umenia. Okrem hlavného hosťujúce dirigenta zo Srbska sa v programe predstaví aj violončelistka Stéphanie Huang - laureátka medzinárodnej súťaže Queen Elisabeth Competition.

ŠfK si vo štvrtok zároveň pripomenie 200. výročie narodenia Antona Brucknera, pričom odznie jeho Symfónia č. 7 E dur. Návštevníci budú počuť aj štyri wagnerovské tuby, ktoré si filharmónia požičala z Budapešti.

V aktuálnej koncertnej sezóne v rámci A-cyklu podľa Potokárej poteší milovníkov opery koncert s názvom Hrad kniežaťa Modrofúza. Okrem diela Gustava Mahlera odznejú na ďalších koncertoch aj vybrané symfónie skladateľov ako Sergej Rachmaninov, Dmitrij Šostakovič, Mieczysław Weinberg a chýbať nebude ani takzvaná Božská poéma od Alexandra Skriabina. "Vybrané diela sú radené medzi štandardný symfonický repertoár, ale na koncertných pódiách na Slovensku zaznievajú veľmi raritne," uviedla s tým, že premiéru budú mať aj v Dome umenia.

Čo sa týka B-cyklu, okrem iného do neho zaradili aj tematické koncerty ako napríklad vianočný koncert či koncert filmovej hudby. "Venujeme sa aj našim mladým poslucháčom. Pripravili sme tematické projekty pre deti a mládež, koncerty pre rodiny," dodala.



ŠfK má v tejto sezóne už za sebou Medzinárodný organový festival Ivana Sokola. Počas jesene pripravuje tradičný festival Ars Nova a neskôr aj Košickú hudobnú jar.