Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Kultúra

Folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve pokračujú aj v piatok

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Autori počas neho predstavia divákom časy z minulosti a zároveň to bude aj pohľad na tradície a folklór.

Detva 12. júla (TASR) - Program s názvom Už mašinka pískala otvorí v piatok druhý deň 57. Folklórnych slávností pod Poľanou (FSP) v Detve. Okrem folklórnych súborov z Podpoľania bude patriť aj hosťom z iných regiónov. TASR o tom informoval predseda Programovej rady FSP Roman Malatinec.

Autori počas neho predstavia divákom časy z minulosti a zároveň to bude aj pohľad na tradície a folklór. Dej bude na železničnej stanici v Kriváni, ktorá bola od roku 1871 súčasťou novovybudovanej železničnej trate a zároveň dôležitou dopravnou tepnou regiónu. "Na stanici bol vždy život, ľudia prichádzali a odchádzali, autori tak chcú ukázať, čo všetko to prinášalo," objasnil Malatinec.

Doplnil, že privítanie býva tradične detvianske, v programe tak vystúpia viaceré podpolianske súbory. Námet a téma si však podľa neho vyžadovali pozvať do uvítacieho programu aj účinkujúcich z iných regiónov kraja. "Je to tematické spracovanie železnice a vlaku. Reflektovali sme tak na to, kto sa touto témou zaoberal, pretože sa dá spracovať choreograficky," podotkol.

Od 21.30 h bude nasledovať program s názvom Valaštička moja, hlavným cieľom je spracovanie témy zbojníctva na Podpoľaní. "V súboroch sa málo pracuje s témou odzemkov. S autormi programu sme tak hovorili o tom, že pripomenieme pastierstvo i zbojnícke osobnosti," zdôraznil Malatinec. Cieľom je poukázať na prepojenie valaského stavu, zbojníčenia a na pozadie života zbojníkov.

Začiatok festivalu bol vo štvrtok (11. 7.) poďakovaním učiteľovi Romanovi Berkymu. Po ňom vystúpilo Divadlo Jozefa Gregora Tajovského zo Zvolena s hrou Ženský zákon. Aj tento ročník slávností trvá štyri dni, prvýkrát to tak bolo vlani. Trvať budú do nedele 14. júla.