Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 25. september 2024Meniny má Vladislav
< sekcia Kultúra

Zoskupenie 4 Tenoři vydajú v októbri nový album Příběh

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Spoločná skladba 4 Tenorov s Jiřím Suchým Krajina posedlá tmou, ktorú Suchý napísal spolu s Jiřím Šlitrom pred 60 rokmi, teda v roku 1964, predznamenáva vydanie nového albumu.

Bratislava 25. septembra (TASR) - V týchto dňoch vrcholia prípravy na vydanie tretieho albumu úspešnej vokálnej formácie 4 Tenoři. Album prinesie svetoznáme filmové a muzikálové melódie, ale i popové evergreeny, medzi ktorými vyniká duet s legendou českej populárnej hudby Jiřím Suchým. Pieseň Krajina posedlá tmou autorskej dvojice Šlitr & Suchý sa tak 60 rokov od svojho vzniku dočkala novej verzie, ktorá s účasťou Jiřího Suchého necháva citlivo vyniknúť nadčasovosti skladby. Album s názvom Příběh vyjde 18. októbra na CD, LP i digitálne vo vydavateľstve Supraphon. TASR informovala PR manažérka Adriana Nievelt.

Marian Vojtko, Pavel Vítek, Michal Bragagnolo a Jan Kříž v zoskupení 4 Tenoři dosiahli za sedem rokov existencie už množstvo úspechov, pričom k tým najvýraznejším patrí ich tohtoročné májové vystúpenie v newyorskej Carnegie Hall. Formácia sa teší z rastúceho záujmu publika o jej koncerty, ktoré sú často dlho vopred vypredané. Úspech v podobe zlatej a platinovej platne im priniesli oba albumy, ktoré vydali v Supraphone v rokoch 2020 a 2022. Na tento úspech chcú nadviazať tretím albumom Příběh, ktorý vzniká v produkcii Janisa Sidovského. Album bude obsahovať okrem iného i duety s Monikou Absolonovou a Jiřím Suchým. Kolekcia slávnych piesní bude obohatená textami Zdeňka Borovca, Pavla Vrbu, Michaela Prostějovského či Hany Zagorovej.

Spoločná skladba 4 Tenorov s Jiřím Suchým Krajina posedlá tmou, ktorú Suchý napísal spolu s Jiřím Šlitrom pred 60 rokmi, teda v roku 1964, predznamenáva vydanie nového albumu. Už pri nahrávaní skladby v Sono Records bolo jasné, že vzniká niečo výnimočné. Autor textu a ikona českej hudby Jiří Suchý pristupoval k celej záležitosti s mimoriadnym citom pre detail a hudobnému režisérovi Františkovi Krtičkovi i 4 Tenorom ponúkol hneď niekoľko variant, ako by mohol semaforský hit znieť v novej verzii.

"Už pred nejakým časom som blúdil po YouTube a narazil som na 4 Tenorov. Hovoril som si, že to je niečo nové aj pozoruhodné a začal som ich sledovať. Nikdy by mi nenapadlo, že by ma vzali medzi seba. A oni ma naozaj vzali! Jedného dňa mi zavolali, že by so mnou chceli nahrať pieseň Krajina posedlá tmou. Samozrejme som súhlasil a pieseň sme v lete nahrali. A ja som na to pyšný," hovorí o spolupráci Jiří Suchý.





Krajina posedlá tmou klip: www.youtube.com/watch?v=hsZjSvMaHj8