Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 20. október 2024Meniny má Vendelín
< sekcia Kultúra

Gemersko-malohontské múzeum vystavuje vyše 100-ročnú encyklopédiu

Gemersko-malohontské múzeum (GMM), archívna snímka. Foto: TASR - Branislav Caban

Rimavská Sobota 7. marca (TASR) – V Gemersko-malohontskom múzeu (GMM) v Rimavskej Sobote vystavujú v rámci podujatí Marec – mesiac knihy a Týždeň slovenských knižníc vyše 100-ročnú historickú encyklopédiu zvieracej ríše. Kompletné desaťzväzkové diela Alfreda Edmunda Brehma v maďarskom a originálnom nemeckom vydaní je možné v priestoroch múzea obdivovať do konca marca. TASR o tom informovala knihovníčka GMM Iveta Krnáčová.

"Vystavená encyklopédia v nemeckom jazyku bola vydaná v rokoch 1876 až 1880 ako druhé, rozšírené vydanie. Vyšla pod názvom Brehms Thierleben. Prezentovaná encyklopédia v maďarčine vyšla v Budapešti v rokoch 1901 až 1907 prvýkrát. Rozsiahle desaťzväzkové dielo pod názvom Az álatok világa zostavil Lajos Méhely s tímom spolupracovníkov," priblížila Krnáčová.

Brehmovo dielo Život zvierat bolo po prvýkrát vydané v 60. rokoch 19. storočia v šiestich zväzkoch, autor encyklopédiu neskôr rozšíril a doplnil. Desaťzväzkové vydanie obsahuje viac ako 2000 čierno-bielych ilustrácií v texte a takmer 200 celostranových príloh farebných a čierno-bielych umeleckých ilustrácií.

"Každý zväzok pozostáva priemerne zo 700 strán textu. Pre veľký čitateľský úspech bolo dielo doposiaľ vydané v rôznych vydaniach a jazykoch," poznamenala knihovníčka GMM.

Alfred Edmund Brehm bol významným nemeckým zoológom, ktorý počas svojho života precestoval viacero kontinentov. Svoje poznatky zo života zvierat uverejňoval najskôr v časopisoch, neskôr v odbore zoológia prednášal v Nemecku i v iných krajinách a venoval sa i knižnej publikačnej činnosti. "Počas svojho života pôsobil aj ako gymnaziálny profesor, riaditeľ zoologickej záhrady v Hamburgu a bol i riaditeľom Berlínskeho akvária," dodala Krnáčová.