Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Kultúra

Grand Prix Bienále animácie Bratislava získal film Pastierik svíň

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Do súťaže sa prihlásilo 1764 filmov z 92 krajín.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Medzinárodný festival animovaných filmov pre deti Bienále animácie Bratislava (BAB) pozná víťazov. Mená ocenených tvorcov v súťažnej prehliadke animovanej tvorby, do ktorej sa prihlásilo 1764 filmov z 92 krajín, oznámili vo štvrtok počas slávnostného ceremoniálu na Bratislavskom hrade.

Medzinárodnú porotu 17. ročníka festivalu najviac oslovil film Pastierik svíň. Snímka, pod ktorú sa podpísali dánski režiséri Magnus Igland Moller a Peter Smith, získala Cenu Viktora Kubala za najlepší film. Režiséri si rovnako za tento film prevzali Cenu detského diváka.

Cenu sv. Vojtecha za najlepší film z krajín V4 udelila porota filmu Stará mama, ktorý nakrútila poľská režisérka Julia Hazuka. Cenu UNICEF získal nemecký film Netvor od režisérskeho tandemu Piers Goffart a Eric Giessmann. Cenu ECFA (Európska asociácia filmov pre deti) získal francúzsky film Ako ty.

Čestnú medailu Albína Brunovského za výrazný prínos v oblasti animovaného filmu dostali dve jeho významné osobnosti. Laureátmi sa stali Felix Vanginderhuysen, generálny tajomník ECFA a americký animátor, pedagóg a producent Frank Gladstone, výkonný riaditeľ ASIFA-Hollywood (Medzinárodná spoločnosť pre animovanú tvorbu) a výkonný producent Annie Awards.

Prix Klingsor za celoživotné dielo získal dramaturg, publicista, režisér mnohých úspešných animovaných filmov a seriálov Rudolf Urc. V roku 1993 spoluzakladal Katedru animovanej tvorby na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave, stal sa prvým vedúcim tejto katedry a profesorom. Pedagogicky pôsobil aj na Univerzite Tomáša Baťu v Zlíne. Podieľal sa na vzniku a formovaní festivalu BAB.

Animované filmy uvádza 17. ročník prehliadky svetovej animovanej tvorby počas celého októbra v kinách a kultúrnych zariadeniach vybraných miest. Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana podľa jej riaditeľky Petry Flach prinesie prvýkrát BAB do základných škôl, kde budú môcť deti sledovať najlepšie animované filmy z celého sveta priamo v triedach. Projekt Kultúra pre školy navyše poskytne v rámci inklúzie bezplatný prístup na projekcie deťom zo sociálne slabších pomerov. V medzinárodnom dome umenia pre deti bude počas celého októbra k dispozícii kino BAB. Vstup na všetky premietania je voľný. Bližšie informácie o programe festivalu sprístupňuje Bibiana, ktorá je hlavným organizátorom BAB, na svojej webstránke.