Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Kultúra

Grand Prix MFHF si odniesol francúzsky film Na celý život

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Film z prostredia Antarktídy je dielom režiséra Jérôma Tanona.

Poprad 14. októbra (TASR) - Grand Prix 32. ročníka Medzinárodného festivalu horských filmov (MFHF), ktorý v nedeľu (13. 10.) slávnostným vyhlásením výsledkov vyvrcholil v Poprade, si odniesla francúzska snímka Na celý život. Informovala o tom riaditeľka festivalu Mária Hámor. Film z prostredia Antarktídy je dielom režiséra Jérôma Tanona.

"Pod Tatry sa nám opäť podarilo pritiahnuť zvučné filmárske mená aj kvalitné filmy z prostredia horolezectva, lyžovania či paraglajdingu. Medzinárodná porota v zložení Milka Raulin, Martin Kaňuch a Martin Dvořáček ocenila výkon, vyrovnanosť filmov, ich kvalitu a veľkú rôznorodosť," uviedla Hámor.

Víťazná snímka je podľa Hámor akýmsi filmovým denníkom plavby na jachte a odvážnych freeridových výkonov, ktorý odkrýva hĺbku vzťahu otca a dcéry. Cenu poroty získala ďalšia francúzska snímka autora Guillauma Brousta Chronocepcia. "Je pútavou kronikou cesty do odľahlých hôr v Kirgizsku," dodala riaditeľka. Príbeh poľského lezca a lyžiara Barteka Ziemskeho režiséra Oswalda Rodriga Pereira Tichý únik porota ocenila Cenou za príbeh o duchu hôr.

Cena za príbeh o životnej voľbe, ktorý vo filme Horská vodkyňa Denisa Šulcová vykresľuje život prvej slovenskej horskej vodkyne, patrí slovenskému režisérovi Rasťovi Hatiarovi. Cenu za portrét lezkyne získal film amerického režiséra Josha Lowella Reel Rock: Super, kámo!, ktorý opisuje príbeh mladej austrálskej lezkyne pri lezení na útesoch nad morom. Český režisér Tomáš Galásek si z Popradu odniesol Cenu za príbeh o výnimočnej horskej výzve za film Simply Beautiful. Porota ocenila vizuálnu atraktivitu, vtipnosť a svižnosť snímky. Čestné uznanie putuje do rúk mladého slovenského režiséra Jakuba Pigu za film Horská Dyáda, ktorý je dojímavým príbehom človeka a psa v horách.

"Nebol tu film, ktorý by šiel na lacný efekt. V popredí ostali ľudské príbehy, viac či menej dopredu vystupujúce, ale, samozrejme, aj dobre nakrútené lezenie, lyžovanie, splavovanie, či paraglajding a mnohé iné športové výkony," zhodnotil Kaňuch.

V pondelok ešte víťazné snímky uvidia diváci v Kine Iskra v Kežmarku. Hámor odhaduje, že za päť dní festivalu videlo 44 snímok v jednotlivých blokoch asi 10.000 ľudí.