Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Kultúra

Hornonitrianske múzeum predstavuje skutočné tváre na bankovkách

Ilustračná fotografia. Foto: TASR - Martin Baumann

Výstava s názvom Skutočné tváre na papierových platidlách podľa múzejníkov predstaví na skromnom priestore vznik papierových platidiel od najstarších čias a poukáže na najbežnejšie motívy.

Prievidza 18. septembra (TASR) - Nová výstava v Hornonitrianskom múzeu v Prievidzi predstavuje skutočné tváre na papierových platidlách. Expozíciu, ktorá okrem osobností priblíži i históriu bankoviek, si tam návštevníci budú môcť pozrieť do 22. novembra. Múzeum o tom informovalo na svojom webe.

"História vzniku bankoviek je nesmierne zaujímavá a cenné papieriky neraz reflektujú stáročné myslenie celých národov. Peniaze ako nevyhnutné dielo ekonomiky hýbali svetom už od dávnej minulosti. Dôvodov, prečo peniaze vznikli, je nespočetne a samotná téma peňazí je natoľko inšpiratívna, že zasahuje snáď do všetkých sfér života," načrtlo múzeum.

Výstava s názvom Skutočné tváre na papierových platidlách podľa múzejníkov predstaví na skromnom priestore vznik papierových platidiel od najstarších čias a poukáže na najbežnejší motív - portrét konkrétnych postáv dejín, spoločensko-politického diania, vedy i umenia. "Za príbehmi predmetov z numizmatických zbierok sa podľa neho ukrýva viacero významných osobností ako napríklad Mikuláš Kopernik, Werner von Siemens, Emilia Plater, Endre Ady, Ľudovít Štúr a mnoho iných, s ktorými sa návštevníci majú možnosť vidieť práve vo výstavných priestoroch Hornonitrianskeho múzea," dodalo múzeum.