Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Kultúra

Poznáte septembrové hity druhej polovice 20.storočia v Anglicku a USA?

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Dánska speváčka Whigfield s piesňou Saturday Night viedla hitparádu 17. septembra 1994. Populárnou sa stala práve vďaka tejto skladbe.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Anglickú singlovú hitparádu viedla 17. septembra 1964 skupina Kinks so skladbou You Really Got Me. Túto formáciu založili v roku 1963 bratia Ray a Dave Daviesovci. Starší Ray bol autorom všetkých hitov skupiny, mladší Dave frontmanom na koncertoch. V októbri 1964 vydali prvú LP platňu s názvom Kinks. Patrili medzi popredné skupiny 60. rokov, počas svojej úspešnej éry mali v hitparáde celkom 22 skladieb, z nich tri sa dostali na prvú pozíciu vrátane You Really Got Me. Na svojom konte majú 24 vydaných štúdiových albumov.

O desať rokov neskôr viedla hitparádu skupina Osmonds s piesňou Love Me For A Reason. Osmonds bola americká súrodenecká formácia z mesta Ogden. Rodičom Georgeovi a Olivii sa narodilo sedem detí, šesť synov a dcéra. Všetci mali spevácke nadanie, pätica starších synov začala od decembra 1962 vystupovať ako tínedžerská vokálna skupina Osmonds Brothers. V januári 1971 mali v hitparáde prvú skladbu One Bad Apple. V hitparáde mali celkom 36 piesní ako skupina aj ako sólové skladby jednotlivých členov. Vydali 15 albumov a kompilácií. Na svojom konte majú viac ako 100 miliónov predaných platní.



Američan Stevie Wonder so skladbou I Just Called To Say I Love You viedol hitparádu 17. septembra 1984. Stevie mal desať, keď si ho zmluvne zaviazala firma Tamla Motown. V auguste 1962 vyšiel prvý singel pod menom Little Stevie Wonder. V máji 1963 vyšla jeho prvá LP platňa 12 Year Old Genius. Dnes má na svojom konte 23 štúdiových albumov, ten ostatný A Time To Love vyšiel v októbri 2005. V singlovej hitparáde mal 46 skladieb, medzi nimi hity Sir Duke, duet s Paulom McCartneym Ebony And Ivory, I Just Called To Say I Love You či Part-Time Lover. Do siene slávy ho uviedli 18. januára 1989, je držiteľom 25 cien Grammy.

Dánska speváčka Whigfield s piesňou Saturday Night viedla hitparádu 17. septembra 1994. Populárnou sa stala práve vďaka tejto skladbe. V roku 1995 vydala aj prvý album s názvom Whigfield. V anglickej TOP 40 hitparáde mala päť skladieb, bodovala v holandskej aj austrálskej hitparáde. Okrem Saturday Night boli úspešné aj piesne Another Day a Think Of You, vydala päť štúdiových albumov.



Septembrové hity druhej polovice 20. storočia v USA



V Spojených štátoch viedla singlový rebríček 17. septembra 1964 skupina Animals so skladbou House Of The Rising Sun. Táto rocková formácia vznikla v roku 1962 v anglickom Newcastle, jej zakladateľom a lídrom bol spevák Eric Burdon. Prvý úspech si pripísali už v auguste 1964, keď hitparádu viedla ich skladba House Of The Rising Sun. Spoločnosť EMI ju najprv nechcela vydať na singli, pretože vraj bola dlhá, a tým aj nevhodná pre rozhlasové vysielanie, skupina si však nakoniec jej vydanie presadila. V septembri 1966 sa skupina rozišla a Eric Burdon sa presťahoval do USA. Tam založil skupinu Eric Burdon & The Animals.



Eric Clapton s piesňou I Shot The Sheriff viedol hitparádu o desať rokov neskôr. Autorom tejto piesne je kráľ reggae Bob Marley. Eric začínal v januári 1963 v skupine Roosters, potom to boli formácie Yardbirds, John Mayall & Bluesbreakers, Cream, Blind Faith. Od roku 1970 je na sólovej dráhe, v auguste 1970 vydal prvý sólový album Eric Clapton. Na svojom konte má 21 štúdiových albumov, ten najnovší Happy Xmas vyšiel v októbri 2018. Trikrát ho uviedli do Rokenrolovej siene slávy, ako člena skupiny Yardbirds, skupiny Cream a ako sólového hráča.

O desať rokov neskôr bola prvá Tina Turner so skladbou What's Love Got To Do With It. Spievať začala v gospelovom súbore. V St. Louis sa spoznala s Ike Turnerom, ktorého si neskôr zobrala. Účinkovali spolu ako skupina Ike & Tina Turner Revue. V roku 1976 sa rozviedli a Tina sa rozhodla pre sólovú dráhu. Úspech si získala albumom Private Dancer, ktorý bol vydaný v júli 1984 a jeho predaj prevýšil sumu 10 miliónov kópií. Dostala zaň svoju prvú Grammy. Na svojom konte mala desať štúdiových albumov. Zomrela 24. mája 2023.



Skupina Boyz II Men s piesňou I'll Male Love To You viedla rebríček 17. septembra 1994. Táto vokálna pop-soulová formácia vznikla vo Filadelfii v roku 1988. Prvýkrát viedli americký rebríček v auguste 1992 so skladbou End Of The Road. V americkej TOP 40 hitparáde mali šestnásť piesní, päť z nich na prvom mieste. Na svojom konte majú 15 štúdiových albumov, najnovší Under the Streetlight vyšiel v októbri 2017.