Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Kultúra

Ji.hlava ponúkne veľkú retrospektívu filmov V. Klusáka a F. Remundu

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Festival bude hostiť divákov počas dvoch víkendov, po skončení bude 14 dní online.

Bratislava 18. júna (TASR) - Medzinárodný festival dokumentárny filmov (MFDF) Ji.hlava sa tento rok predlžuje zo šiestich na desať dní. V poradí 28. ročník sa uskutoční od 25. októbra do 3. novembra v českej Jihlave, ponúkne aj veľkú retrospektívu filmov Víta Klusáka a Filipa Remundu. Téma, ktorá sa bude prelínať vizuálnou koncepciou festivalu, sú ostrovy.

"Ostrovy sú symbolom objavovania rovnako ako uzavretosti, nezávislosti a inakosti," hovorí riaditeľ festivalu Marek Hovorka. "Na ostrovoch sa odohráva nespočetné množstvo literárnych diel, filmov alebo dokonca televíznych súťaží a my sa tento rok v Ji.hlave otvoríme ostrovnej imaginácii," avizuje festivalovú tému.

Hovorka sa vyjadril aj k predĺženiu Ji.hlavy. Festival bude hostiť divákov počas dvoch víkendov, po skončení bude 14 dní online. "Od predĺženia si sľubujeme zvýšenie diváckeho komfortu, častejšie reprízovanie filmov a ľahšie ubytovanie v Jihlave alebo jej blízkom okolí. Festival sa vďaka tomu viac otvorí všetkým, tradičným divákom i ľuďom z Jihlavy a okolia," vysvetľujú organizátori. Zvýšený počet projekcií chcú využiť tiež na oslovenie nových diváckych skupín, okrem programu pre deti a mládež, sa plánujú venovať seniorom alebo ľuďom s najrôznejším zdravotným znevýhodnením.

Festivalový program ponúkne veľkú retrospektívu režisérov Víta Klusáka a Filipa Remundu, tiež ich producentskej spoločnosti Hypermarket Film. V kolekcii figuruje takmer 20 filmov, vrátane oceňovaného filmu Český sen (2024) o "hypermarkete, ktorý nebol", od ktorého premiéry tento rok uplynulo 20 rokov.

"Autorský prístup Víta Klusáka a Filipa Remundu zmenil naše vnímanie dokumentárneho filmu. Svojimi intervenciami do reality, prácou s absurditou a svojou túžbou podstatným spôsobom reflektovať najaktuálnejšie spoločenské témy, strhli pozornosť divákov i médií k dokumentárnej kinematografii," podčiarkuje Hovorka.

Český sen podľa neho právom patrí k najvýznamnejším českým dokumentom vôbec, na ktorého úspech tvorcovia naviazali ďalšími spoločnými či vlastnými snímkami. Patria medzi ne napríklad tituly Svet podľa Daliborka, Para nad riekou, či Matrix AB. "Producentská spoločnosť Hypermarket Film následne zastrešila i tvorbu ďalších významných českých režisérov a režisérok, napríklad Adély Komrzý, Apoleny Rychlíkovej či Eriky Hníkovej," poznamenal Hovorka. Dodal, že vďaka retrospektíve sa s týmito filmami a ich tvorcami bude môcť stretnúť na jesennom festivale aj nová divácka generácia.

"Pri príležitosti 20. výročia od prvého uvedenia Českého sna sme pripravili digitálne remasterovanú verziu nášho prvého celovečerného filmu. Táto verzia bude mať premiéru v Jihlave a po festivale sa Český sen vydá do kín," potvrdil Filip Remunda.