Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 30. august 2024Meniny má Ružena
< sekcia Kultúra

Katedrálny organový festival otvorí americký virtuóz David Di Fiore

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Festival ponúkne deväť koncertov v bratislavskej katedrále a jeden v Lamači.

Bratislava 18. júla (TASR) - Na Slovensku žijúci americký organista David di Fiore, ktorý má na konte vyše tisíc sólových recitálov po celom svete, otvorí vo štvrtok v Bratislave Katedrálny organový festival. Na otváracom koncerte jubilejného 15. ročníka uvedie v Katedrále sv. Martina pestrú zvukovú paletu katedrálneho organu vo výbere hudby od 18. po 21. storočie.

Festival ponúkne deväť koncertov v bratislavskej katedrále a jeden v Lamači. Okrem renomovaných organistov sa predstavia slovenskí a zahraniční vokálni sólisti. Festival potrvá do 12. septembra.

Koncerty sa uskutočnia každý štvrtok v Katedrále sv. Martina od 19.30 h. Koncert v arcidiecéze zaznie 8. septembra o 15.00 h v Kostole sv. Margity v Lamači. Zahrá ho organista Nitrianskej katedrály Vladimír Kopec.

Na festivale sa predstaví aj najúspešnejšia slovenská organistka Monika Melcová. Organizátori avizujú, že hosťujúca profesorka na Kráľovskej hudobnej akadémii v Kodani spojí svoje improvizačné umenie s obrazmi slovenského maliara Teodora Tekela.

V rámci Roku českej hudby zaznie na festivale Dvořákov cyklus Biblické písně hneď dvakrát. Raz v originálnej češtine z Kralickej biblie v podaní opernej speváčky Ingridy Gápovej a organistu Martina Baka. Dielo v nemeckej verzii zaspieva sopranistka Gudrun Sidonie Otto v sprievode organistu bazilejského dómu Andreasa Liebiga.

Angelika a Mateusz Rzewuski sú mladí poľskí umelci, v ktorých podaní si návštevníci festivalu vypočujú árie Mozarta či Faurého aj francúzsku symfonickú organovú literatúru. Sweet Silence je názov koncertu, na ktorom bude účinkovať slovenská sopranistka Simona Šaturová, barokový huslista Miloš Valent a organista Stanislav Šurin. Organizátori festivalu pripomínajú, že doménou Šaturovej repertoáru je aj hudba W. A. Mozarta, z ktorej na koncerte zaznie Laudate Dominum K. 339. Posvätnú a organovú hudbu Paríža 19. storočia uvedie sopránový duet Lidia Bastarretxea Vila a Marina Malavasi a organista Giulio Mercati.

Jeden z koncertov je venovaný organovej a vokálnej hudbe J. S. Bacha. Prestaví ju španielsky organista Tomeu Seguí Campins a miešaný spevácky zbor Tirnavia pod vedením rakúskeho dirigenta Norberta Brandauera. Záver festivalu bude patriť francúzskej organovej škole. V podaní organového virtuóza Jean-Baptiste Monnota si budú môcť poslucháči vypočuť okrem Bacha predovšetkým repertoár francúzskej symfonickej hudby.

Katedrálny organový festival Bratislava organizuje občianske združenie Tribus musicae a Bratislavská arcidiecéza. Koná sa pod záštitou arcibiskupa metropolitu Mons. Stanislava Zvolenského.