Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Kultúra

Kino Lumiére prichádza za divákmi, spúšťa online projekt

Ilustračné foto. Foto: TASR

V programe figuruje napríklad aj kultový slovenský film Na krásnom modrom Dunaji (1994) Štefana Semjana.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Slovenský filmový ústav (SFÚ) spúšťa v Kine Lumiére online projekt s klubovými a slovenskými filmami, ktorých distribúciu zastavila pandémia nového koronavírusu. Prvé premietanie projektu "Kino Lumiére doma" sa uskutoční v sobotu 18. apríla o 20.20 h, diváci uvidia francúzsku komédiu Zažiť to znovu (2019) Nicolasa Bedosa. TASR o tom informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka SFÚ.

V programe figuruje napríklad aj kultový slovenský film Na krásnom modrom Dunaji (1994) Štefana Semjana. "Túto súdobú crazy komédiu o troch bohémskych kamarátoch SFÚ vlani digitálne reštauroval a v tejto podobe bude možné vidieť film vôbec po prvý raz," poznamenala Nôtová.

Živé prenosy sú zatiaľ naplánované trikrát do týždňa, premietať sa bude vždy v sobotu, utorok a vo štvrtok v rovnakom čase o 20.20 h. Súčasťou projekcie bude aj chat s divákmi, do ktorého sa môžu, alebo nemusia zapojiť. Pridanou hodnotou pri vybraných filmoch majú byť lektorské úvody či projekcie krátkych filmov zo zbierok SFÚ.

Zámerom projektu je ponúknuť divákom filmy, ktoré vstúpili do distribúcie krátko predtým, než kiná zatvorila mimoriadna situácia spojená so šírením nového koronavírusu. "Ide o diela, ktoré nemali príležitosť využiť svoj divácky potenciál. V projekte Kino Lumiére doma ich doplnia nedávne distribučné tituly s dobrou návštevnosťou," spresnila Nôtová s tým, že projekt zároveň sleduje dôležitú myšlienku spolupatričnosti, ku ktorej súčasná zložitá ekonomická situácia v oblasti kultúry vyzýva a chce podporiť momentálne "vypnutý" reťazec distribútor – kino. Jeho cieľom je tiež zostať v kontakte s vernými divákmi a priaznivcami a priniesť im atmosféru kina domov.

"Na rozdiel od VoD pôjde o live stream, ktorý si nie je možné zastaviť, pretočiť ani dopozerať zajtra. Vyžaduje si disciplínu kontinuálneho sústredenia na film ako v kine," priblížila manažérka bratislavského Kina Lumiére Zita Hosszúová projekt, ktorý podľa nej nemá ambíciu konkurovať streamovacím službám a televíziám.

"Smerujeme k oživeniu komunikácie s komunitou kina, ktorej súčasťou nie je len živá (online) diskusia o filme, ale aj solidarita a vyjadrenie podpory lokálnemu kinu a distribútorovi, ktorú diváci prejavia tým, že si na online projekciu zakúpia vstupenku," vysvetľuje Hosszúová. Cena vstupenky je symbolická - 2 až 3 eurá. "Samozrejme, v porovnaní s výškou mesačného predplatného na streamovacie služby a VoD sa môže zdať privysoká," priznáva Hosszúová, no dodáva, že "projekt je o udržiavaní ducha kinokultúry pri živote, o hľadaní nových spojení medzi milovníkmi filmu." Úvodný film sa preto bude streamovať zdarma v spolupráci s Asociáciou slovenských filmových klubov (ASFK).