Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 26. november 2024Meniny má Kornel
< sekcia Kultúra

K.Nádaská uviedla do života knihu Rok v slovenskej ľudovej kuchyni

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Kniha v prvých dvoch častiach predstaví vývin stolovania a prípravy pokrmov v tradičnej domácnosti.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Medom, soľou a múkou pokrstili dnes v Bratislave novú publikáciu známej etnologičky Kataríny Nádaskej Rok v slovenskej kuchyni. Knižná novinka z vydavateľstva Fortuna Libri prináša zasvätený pohľad na tradičné jedlá a nápoje v živote našich predkov v presvedčení, že práve táto stránka ľudovej kultúry môže byť žriedlom originálnych farieb, chutí a vôní Slovenska, ku ktorým sa oplatí vracať aj v dnešných časoch, keď do našej stravy masívne prenikajú vplyvy svetovej kuchyne.

Kniha v prvých dvoch častiach predstaví vývin stolovania a prípravy pokrmov v tradičnej domácnosti. Čitateľ sa dozvie o najčastejšie používaných surovinách, čím sa jednotlivé regióny Slovenska líšili vo svojej gastronómii, ktoré jedlá a nápoje pre ne boli a stále sú typické. V tretej, najrozsiahlejšej časti ponúka výber receptov zo všetkých regiónov, usporiadaný podľa ročných období a navyše uspôsobený do súčasnej modernej podoby. Mnohé recepty doplnili o zdravšiu modernú verziu spoluautorky Aneta Orosiová a Janica Lacová, ambasádorky projektu Food Foundation Jamieho Olivera v projekte Food Revolution pre Slovenskú republiku.

"Veľmi som si debužírovala, veľkú časť receptov nafotených v knihe sme vyskúšali, ja som bola hlavný ochutnávač," priznala s úsmevom Katarína Nádaská s tým, že variť veľmi nevie, ale rada ochutnáva dobré jedlo. Myšlienka vytvoriť unikátnu publikáciu sa podľa jej slov zrodila počas terénnych výskumov, ktoré etnologička realizuje už vyše 20 rokov. Ešte ako elévka na prvom terénnom výskume neočakávane prišla do domu, kde ju babička uhostila švábkou a zo šechtárika čerstvo nadojeným mliekom. "Tento moment ma prevádzal celý môj profesijný život. Slová o slovenskej pohostinnosti sú zrejme pravdivé, pretože za celé tie roky, v každom regióne, v každom dome, kde som bola, sa ma snažili pohostiť práve tým, čo ich kuchyňa dala. Nevedeli, že prídem, čiže nebolo to štylizované pohostenie, veľmi jednoduché, ale zo srdca," povedala pre TASR Katarína Nádaská ku genéze knihy, ktorá rozhodne nie je "kuchárkou".

"Všímam si v nej napríklad problematiku stola. Kedysi bol posvätný. Na stôl sa nesmelo sadnúť, nič položiť, okrem jedla, chleba. Stôl ľudí veľmi zbližoval. Spoločné sedenie za stolom, spoločné jedlo, najmä večere, bol rituál," vysvetlila autorka, ktorá si za krstnú mamu svojej knihy vybrala moderátorku Ivetu Malachovskú. Tá vyhlásila, že sa určite vráti k našim tradíciám. "Pretože som presvedčená, že sme sa narodili v tomto pásme preto, aby sme jedli počas zimy kapustu, bravčovú masť, klobásy, jaternice, a nejedli kivi, jahody, jednoducho to čo je neprirodzené. Veľmi sa teším, že sa vrátime k tomu, čo bolo. Život nás stále viac a viac presviedča, že to čo bolo, nebolo úplne márne, naopak, bolo veľmi vzácne."


terazmedia