Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Kultúra

Košické Divadlo Thália v 55. sezóne mení názov a chystá nové premiéry

Na snímke budova divadla Thália v Košiciach 5. septembra 2022. Foto: TASR - František Iván

Nová sezóna sa bude niesť aj v znamení 55. výročia vzniku divadla.

Košice 5. septembra (TASR) - Košické maďarské Divadlo Thália Szinház začína svoju 55. divadelnú sezónu. Novinkou bude zmena názvu divadla, ktorú schválilo Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja ((KSK). Od 1. januára 2025 sa tak bude volať Thália Színház - krajské divadlo.

Nová sezóna sa bude niesť aj v znamení 55. výročia vzniku divadla. Prvú premiéru odohral divadelný súbor 29. novembra 1969, išlo o klasickú komédiu Carla Goldoniho Sluha dvoch pánov. "Zhodou okolností aj v tejto sezóne uvádzame skoro samé klasiky," povedal pre TASR dramaturg divadla Miklós Forgács.

Divadlo informovalo, že prerozpráva príbehy, v ktorých sa každodenné udalosti odohrávajú v tieni rôznych ríš. Postavy sa snažia žiť svoj každodenný život, no vždy je okolo nich viditeľne či neviditeľne cítiť prítomnosť štátu, spoločnosti, komunity.

Na snímke zľava vedúci manažér divadla Thália Gyula Szpisák, riaditeľ divadla Thália József Czajlik a dramaturg divadla Thália Miklós Forgács počas tlačovej besedy k tvoreniu divadelnej sezóny 2022/2023 a prezentácii plánovaných premiér. Košice, 5. septembra 2022.
Foto: TASR - František Iván


Prvou premiérou sezóny bude ľudová komédia podľa populárneho románu Pohne sa strážnica od Sándora Ridega. Košická verzia bude mať podtitul - Úsmevný obrázok z monarchie. Druhou premiérou bude Molirova komédia Tartuffe a treťou menej známa hra Antona Pavloviča Čechova Lesný duch.

Forgács pripomenul, že v týchto hrách sú ríšami Rakúsko-uhorská monarchia, Francúzsko kráľa Ľudovíta XIV. a cárske Rusko. Vtedajší ľudia pritom boli v podstate rovnakí ako dnes a riešili podobné problémy a situácie. "Sú životy, všedné každodenné príbehy, ale na tie príbehy vždy vrhá tieň nejaká ríša, spoločnosť, komunita. Otázkou je, akým spôsobom sa dá v tieni týchto ríš, týchto politicko-spoločenských situácií žiť, prežiť, zostať normálnym, uchovať si humor," uviedol dramaturg.

Ako štvrtú premiéru v sezóne 2024-2025 ponúka divadlo svojim divákom hru Burundanga od súčasného katalánskeho autora Jordiho Galcerana. Pôjde o hosťujúcu komédiu Jókaiho divadla v Komárne.