Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 13. október 2024
< sekcia Kultúra

Krátke filmy V. Kubala premietnu na festivale v Taiwane

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Z Kubalových filmov taiwanský festival premietne Marcipánovú komédiu (1987) nakrútenú na motívy rozprávky O medovníkovej chalúpke.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Päť krátkych filmov z bohatej animovanej tvorby Viktora Kubala premietnu na Kaohsiung Film Festivale. Podujatie, ktoré je najväčšou medzinárodnou platformou pre krátke filmy na Taiwane, sa uskutoční od 12. do 27. októbra. "Klasická slovenská kinematografia bude v jeho programe zastúpená už po druhý raz," informuje Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Dodáva, že festival v Kaohsiungu ponúka medzinárodnú súťaž krátkych filmov zameranú na objavovanie filmov s kreatívnym štýlom a jedinečnou perspektívou, na podporu nových filmových talentov a tiež na stimulovanie kultúrnej výmeny. Kubalove animované filmy premietnu v nesúťažnej časti festivalu, v programe nazvanom Čarodejník detstva.

Lea Pagáčová zo SFÚ potvrdzuje, že filmy z jeho archívu sa na Taiwane nepremietajú prvýkrát. "Spolupráca s festivalom začala už minulý rok filmami Vladimíra Pikalíka o nezbednom a vynaliezavom Jožinkovi, ktoré nedávno vyšli vo Francúzsku aj na DVD nosiči. Zo strany organizátorov a najmä divákov bola odozva na projekcie veľmi pozitívna, a preto sme sa rozhodli pokračovať tvorbou Viktora Kubala," ozrejmila.

Z Kubalových filmov taiwanský festival premietne Marcipánovú komédiu (1987) nakrútenú na motívy rozprávky O medovníkovej chalúpke, film Zem (1966) o tom, ako úrodná pôda ustupuje priemyselným stavbám, ďalej grotesku na šachovnici - Šach (1974), krátky film o putovaní Janka Hraška po svete - Janko Hraško u kúzelníka (1973) a film o tom, ako sa Janík učil poznávať dopravné značky - Čo sa stalo Janíkovi na ceste (1981). "Kubalove dielo je nadčasové a unikátne. Počas svojej kariéry vytvoril stovky animovaných filmov, ktoré láskavým humorom a situačnými gagmi oslovujú divákov všetkých vekových kategórií, vrátane tých najmladších," poznamenala Pagáčová k výberu Kubalových diel.