Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 13. september 2024Meniny má Ctibor
< sekcia Kultúra

Kremnické gagy pokračovali, Grand Prix získala domáca inscenácia

Zo 44. ročníka európskeho festivalu humory a satiry Kremnické gagy. Foto: FOTO TASR - Michal Svítok

Grand Prix získala domáca inscenácia Náš priateľ René v podaní dvojice protagonistov Juraj Kemka a Lukáš Latinák.

Kremnica 25. augusta (TASR) - Aj tretí deň Európskeho festivalu humoru a satiry Kremnické gagy 2024 sa niesol v znamení príjemnej atmosféry a dobrej nálady, ktorú vytvorili vystupujúci umelci. Akadémia humoru pod vedením prezidentky Daniely Arendášovej rozhodla o piatich festivalových oceneniach, uchádzalo sa o nich takmer sedem desiatok účinkujúcich umelcov a skupín.

Grand Prix získala domáca inscenácia Náš priateľ René v podaní dvojice protagonistov Juraj Kemka a Lukáš Latinák. Predstavenie Náš priateľ René napísali Milan Lasica a Július Satinský pred viac ako štyridsiatimi rokmi. Inšpirovali sa prvým slovenským románom Jozefa Ignáca Bajzu René mládenca príhody a skúsenosti.

Cenu Zlatý gunár v kategórii divadlo získalo poľské zoskupenie Fair Play Crew za vizuálnu tanečnú šou Grandsmillers, uvádzanú bez slov a s humorom v pohybe na najvyššej úrovni.

V kategórii pouličné divadlo si Zlatého gunára odnáša umelec z Bosny a Hercegoviny, ktorý si hovorí The Gypsy Marionettist s marionetovým príbehom z južných krajín. Maďarský výtvarník Gergely Bacsa získal ocenenie Zlatý gunár v kategórii karikatúra. Cenu Stana Radiča pre objav roka získal Jakub Gulík za satirickú reláciu Ťažký týždeň.

Prezidentka akadémie humoru Daniela Arendášová pre TASR uviedla: "Ono to nie je v oslovení, je to príležitosť, ktorú si veľmi vážim a cením si pracovať s vynikajúcimi ľuďmi, umelcami v porote, kde som sa veľmi dobre cítila. Cítila som podporu a spoluprácu, bola to naozaj tímová práca, boli to ľudia vysokej profesionálnej úrovne, tá chémia pracovala od začiatku, bolo to fajn. Neviem, či si mnohí ľudia uvedomujú hĺbku a význam tohto podujatia v tomto malebnom prekrásnom mestečku, ktoré má na to všetky podmienky, a tá atmosféra je tu elektrizujúca, úžasná."