Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Kultúra

Kremnické gagy sa skončili, na svoje si prišli všetci návštevníci

Na snímke reliéf básnika, prozaika, dramatika, textára, humoristu a kráľa aforizmov Tomáša Janovica (1937-2023, vpravo hore), ktorý slávnostne odhalili v Uličke slávnych nosov počas 44. ročníka Európskeho festivalu humoru a satiry Kremnické gagy v Kremnici v sobotu 24. augusta 2024. Foto: TASR - Michal Svítok

Záver festivalu patrí už tradične Radošinskému naivnému divadlu, ktoré neodmysliteľne patrí k tomuto podujatiu.

Kremnica 26. augusta (TASR) - Európsky festival humoru a satiry Kremnické gagy patrí už pár hodín minulosti. Organizátori nezabúdajú ani na najmenších a malých divákov, hlavne im patril záverečný tretí deň tohto podujatia.

Rozprávku O vlkovi, ktorý vypadol z knižky uviedol súbor Odivo. Pomocou vlka otvára tému hľadania bezpečného priestoru, v ktorom nájde oporu. Tomáš Podrazil z Českej republiky predstavil bábkovú rozprávku Golem na motívy starých židovských príbehov. Divadlo Žihadlo prišlo s rozprávkou Udatná posádka. V nej sú prvými letcami v teplovzdušnom balóne ovca, kohút a kačica. Divadlo Nedivadlo predviedlo inscenáciu Kto sa bojí, nesmie do lesa. Do hustého tmavého lesa príde lekár, aby vyliečil strašidlá. Úspech malo aj košické Divadlo D-Áčko s predstavením Čertovská (ne)dobrota. Je príjemné sa pozerať počas rozprávky na rozžiarené oči detí, ktoré hltajú každé slovo z javiska.

Na svoje si prišli počas troch dní aj fanúšikovia hudby viacerých žánrov. Koncerty odohrali známa rodinná kapela Sendreiovci, jedinečná bratislavská klezmer formácia Presburger Klezmer Band, ktorá je známa aj za hranicami Slovenska, formácia Malalata párty, dámske vokálno-inštrumentálne zoskupenie Paper Moon Trio so swingovým repertoárom aj dídžej Gadjo s veľkou tanečnou párty.

Záver festivalu patrí už tradične Radošinskému naivnému divadlu, ktoré neodmysliteľne patrí k tomuto podujatiu. Tento rok prišli Radošinci s inscenáciou Ako som vstúpil do seba. Autor hry sa v jeden deň rozhodne len tak doslova vstúpiť do seba, zoznámiť sa s vlastným vnútrom. Cestou by ho mala sprevádzať kamarátka Fantázia, ktorá cestujúcemu v sebe ponúkne od začiatku do konca nevídané a nečakané príležitosti. Ráno by sa mohol z cesty vrátiť, aby sa mohol len tak so slzou vyplakať.

Zakladateľ, scenárista a hlavný protagonista divadla Stanislav Štepka oslávil 26. júla vzácne 80. narodeniny. K tomuto jubileu mu pripravil Milan Kňažko na festivale talkshow Takí sme boli, v rámci ktorej mu organizátori festivalu odovzdali Cenu za celoživotné dielo.

Na otázku, akých bolo tých 80 rokov, Stanislav Štepka pre TASR povedal: "Prebehli rýchlo a boli krásne. Napriek tomu, že boli aj všelijaké, smutné aj hentaké, aj onaké. Ale viac spomínam na tie pekné, pretože som stretol veľmi veľa dobrých a zaujímavých ľudí, pre ktorých sa oplatí po tomto svete chodiť."