Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 13. september 2024Meniny má Ctibor
< sekcia Kultúra

Kremnické gagy: V Uličke slávnych nosov už je aj Tomáš Janovic

Na snímke reliéf básnika, prozaika, dramatika, textára, humoristu a kráľa aforizmov Tomáša Janovica (1937-2023), ktorý slávnostne odhalili v Uličke slávnych nosov počas 44. ročníka Európskeho festivalu humoru a satiry Kremnické gagy v Kremnici v sobotu 24. augusta 2024. Foto: TASR - Michal Svítok

V Uličke slávnych nosov pribudol reliéf básnika, prozaika, dramatika, textára, humoristu a kráľa aforizmov Tomáša Janovica (1937-2023).

Kremnica 24. augusta (TASR) - Kremnica sa tento víkend stala centrom európskeho humoru. Od piatka 23. augusta tu prebieha 44. ročník Európskeho Festivalu humoru a satiry Kremnické gagy. V programovej ponuke druhého dňa bolo aj odhalenie nosa osobnosti slovenskej kultúrnej scény. Autormi myšlienky založenia tejto pocty umelcom boli Roman Vykysalý a Stano Radič.

V Uličke slávnych nosov pribudol reliéf básnika, prozaika, dramatika, textára, humoristu a kráľa aforizmov Tomáša Janovica (1937-2023). Vyštudoval filozofickú fakultu UK, odbor slovenčina a dejepis. Od roku 1960 pracoval v redakcii humoristického týždenníka Roháč, spolupracoval na kabaretoch dvojice Lasica - Satinský, venoval sa literárnej tvorbe, bol autorom textov piesní. Od roku 1992 sa venoval literárnej tvorbe. Zomrel 14. decembra 2023 vo veku 86 rokov. Osobnosť Tomáša Janovica doplnila počet umelcov na dvadsaťpäť, pri odhalení plastiky ho predstavil spisovateľ Dušan Dušek.

Prvým v uličke bol v roku 2004 nos Júliusa Satinského, po ňom v ďalších rokoch pribudli herec a hudobník Jaroslav Filip, humorista Stanislav Radič, ilustrátor Viktor Kubal, zakladateľ skupiny Lojzo Marián Kochanský, dvojica členov Radošinského naivného divadla Katarína Kolníková a Ján Melkovič, herec František Dibarbora, bábkoherec Anton Anderle, satirik Ľudo Tatran, herec Jozef Kroner, humorista a spisovateľ Ján Kalin, herec Marián Zednikovič, televízny a filmový režisér Ján Roháč, divadelný režisér a dramatik Peter Scherhaufer, zakladateľ moderného slovenského kresleného humoru a komiksu Jozef Babušek, ilustrátor a výtvarník Svetozár Mydlo, spisovateľ a humorista Kornel Földvári, v roku 2017 ilustrátor Ján Schuster a v roku 2018 slávna herecká dvojica pražského Osvobozeného divadla Jiří Voskovec a Jan Werich. Nos herečky Magdy Pavelekovej pribudol v roku 2019, pre pandémiu mal v roku 2020 prestávku, v roku 2021 uviedli gagy na stenu slávy dvojicu Marián Labuda a Stano Dančiak, v roku 2022 pribudol na stene nos Milana Lasicu a minulý rok nos Mariána Geišberga.