Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Kultúra

Kultový album Mikea Oldfielda naživo

Foto: JVS Concert

Tubular Bells in Concert zaznejú v marci 2025 v Bratislave!

Bratislava 16. septembra (OTS) - Splnený sen! Tak nazývajú fanúšikovia koncertné prevedenie ikonického albumu geniálneho skladateľa Mika Oldfielda Tubular Bells, ktorý zmenil históriu elektronickej hudby a stal sa najpredávanejším inštrumentálnym albumom všetkých čias. 26. marca 2025 v GOPASS aréne Bratislava si vypočujete kultový album pod taktovkou priateľa a spolupracovníka autora, Robina Smitha. Súčasťou koncertnej show Mike Oldfield’s Tubular Bells in Concert budú aj ďalšie známe skladby tohto skvelého skladateľa ako je Moonlight Shadow, Summit Day, Family Man či Ommadawn.

Koncertnú show Mike Oldfield's Tubular Bells in Concert diriguje Robin Smith, ktorý je nadšeným spolupracovníkom Mika Oldfielda. Album Tubular Bells miluje od jeho prvého vydania v roku 1973, kedy ho počul prvýkrát. Smith následne spolupracoval s Mikom Oldfieldom na Tubular Bells 2 a 3, vrátane živých vystúpení na Edinburgh Castle, Horseguards Parade v Londýne, The Millennium Bell v Berlíne či v roku 2012 v Londýne.

Foto: JVS Concert

„Predstavenie Mike Oldfield's Tubular Bells in Concert malo premiéru v Royal Festival Hall v Londýne v auguste 2021 a stretlo sa s veľkým úspechom. Je to oslava a pocta Mikovi Oldfieldovi, ktorý je podľa môjho názoru jedným z najväčších anglických skladateľov minulého storočia. Pre mňa osobne, rovnako ako pre ostatných kolegov hudobníkov, je to skutočné privilégium, zahrať si toto mimoriadne dielo. Album je pritom dnes rovnako svieži a aktuálny, ako keď ho Mike tvoril v roku 1973. Milujem možnosť priblížiť ho ako novému publiku, tak aj tým, ktorí sú rovnako ako ja, už desaťročia úplne uchvátení, kedykoľvek túto skladbu počujú,“ opisuje Robin Smith s nadšením koncertnú show Mike Oldfield's Tubular Bells in Concert.

Britský skladateľ, multiinštrumentalista a hudobný vizionár Mike Oldfield položil základy svetovej elektronickej hudby. Ako skladateľ a producent sa preslávil práve svojím debutovým štúdiovým albumom Tubular Bells, ktorý kritika veľmi ocenila a poslucháči si ho doslova zamilovali. Hoci je Oldfield primárne gitarista, hrá aj a ďalších nástrojoch ako sú klávesy alebo perkusie. A samozrejme aj na tubular bells, 12 chrómových tubových zvonov, ktorých monumentálny zvuk dodal albumu jedinečný zvuk. Počas svojej kariéry sa Mike Oldfield vydal naprieč mnohými hudobnými štýlmi a žánrami od progresívneho rocku k world music, folku, a predovšetkým elektronickej, ambient a new age hudbe.



Tubular Bells vyšiel prvýkrát v roku 1973 a stal sa najpredávanejším inštrumentálnym albumom všetkých čias. Mike Oldfield ho zložil o dva roky skôr a všetky nástroje si nahral sám. Svetovú popularitu si potom album Tubular Bells získal aj vďaka filmu Vyháňač diabla - The Exorcist, v ktorom tvorcovia použili prvú časť albumu. Len vo Veľkej Británii sa Tubular Bells predali takmer tri milióny.

„Zdá sa, že Tubular Bells nikdy nezostarne, a to je úžasné. Zavedie vás na cestu progresívnym rockom a elektronikou, blues, folkom, jazzom a klasikou a evokuje melodickú krásu i drámu. Už od prvých koncertov Turbular Bells sme zažili veľa sĺz dojatia od publika a mnoho úžasných príbehov,“ dodáva Robin Smith o skladbe, ktorá bola predurčená na to, aby vyvolávala v ľuďoch vlny emócií.

Hudobná show Mike Oldfield's Tubular Bells in Concert obsahuje aj ďalšie diela Mika Oldfielda vrátane Moonlight Shadow, Summit Day, Family Man a Ommadawn. Slovenským fanúšikom sa show predstaví 26. marca 2025 v novom priestore GOPASS ARÉNA Bratislava. Vstupenky sú dostupné v sieti Ticketportal tu https://www.ticketportal.sk/event/MIKE-OLDFIELD-TUBULAR-BELLS-2025?idpartner=1112