Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 30. jún 2024Meniny má Melánia
< sekcia Kultúra

V Galérii Českého centra v Bratislave otvorili výstavu I. Ouhela Rytmy

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Bratislava 27. júna (TASR) - Rytmy je názov novej výstavy v Galérii Českého centra v Bratislave, ktorá v Českom dome predstavuje tvorbu Ivana Ouhela. Prezentuje kolekciu 18 diel významného českého výtvarníka, ktorý mal blízky vzťah k Slovensku. "Obrazy menších formátov majú výstavnú premiéru alebo ich verejnosť mohla obdivovať veľmi vzácne. Väčšina z nich totiž pochádza zo zbierky manželky autora," povedal pre TASR pred štvrtkovou vernisážou spoluautor výstavy Jakub Prokeš.

Názov Rytmy podľa neho odkazuje nielen na špecifiká výtvarného jazyka Ouhela, ale aj na jeho lásku k hudbe. "Vyrastal ňou obklopený odmalička. Jeho otec hral na fagote v Symfonickom orchestri Československého rozhlasu, najskôr v Košiciach, potom v Ostrave a Prahe," prezradil s tým, že sám autor hral na viacerých hudobných nástrojoch. "V mladosti vážne uvažoval venovať sa hudobnej kariére profesionálne," dodal Prokeš k výstave, ktorá obohacuje aj oslavy Roku českej hudby.

"Ivan Ouhel sa nakoniec stal výtvarníkom, ale hudba, krajina a rytmika sa v jeho tvorbe zrkadlia," poznamenal spolukurátor k tvorbe umelca, ktorého na výstave predstavujú najmä obrazy inšpirované pohľadom na krajinu. "Bol nesmierne citlivý človek, jeho obrazy sú veľmi osobné a intímne," podčiarkol Prokeš ku kolekcii, z ktorej väčšina diel nebola nikdy vystavená, prípadne mohli niektoré obrazy obdivovať milovníci umenia len ojedinele. "Diela pochádzajú zo zbierky pani Evy Adamcovej Ouhelovej, ktorá je takisto výtvarníčka. Sama si ich v ateliéri manžela vyberala alebo jej diela po dokončení venoval," opísal Prokeš, ktorý sa pod výstavu podpísal spolu s českým kurátorom Petrom Machom.

Obaja podčiarkujú, že Ouhela okrem figúry fascinoval aj pohľad na krajinu a už ako mladík sa dôverne zoznamoval so Slovenskom. "Ešte počas štúdií na Akadémii výtvarných umení v Prahe (1968 - 1974) maľoval v plenéri v Tatrách. Slovensko precestoval a ateliéry niektorých slovenských kolegov navštívil s ďalšími kolegami niekoľkokrát," dodáva Prokeš.

Ivan Ouhel (1945 - 2021) patril medzi významných českých maliarov, kresliarov a grafikov druhej polovice 20. a začiatku 21. storočia. Jeho dielo je zastúpené v zbierkových fondoch štátnych a krajských galérií v Česku vrátane Národnej galérie Praha. Pravidelne vystavoval doma aj v zahraničí, dvakrát sa zúčastnil na Bienále v Benátkach (1984, 1988). Bol členom voľného druženia výtvarníkov 12/15 Pozdě, ale přece aj Umeleckej besedy. Hoci celý život žil a tvoril v Prahe, jeho hlavným motívom tvorby sa popri figúre stala krajina a prírodné prvky.

Patronát nad výstavou prevzal Rudolf Jindrák, veľvyslanec Českej republiky na Slovensku. Návštevníci si ju môžu pozrieť do 4. septembra.