Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Kultúra

Ľ. Olach: V politike nerozhoduje idea, ale peniaze

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Adriána Antošková

Každá žena má nárok na lásku a nezáleží na tom, či je prezidentka, poznamenal autor príbehu, ktorý sa začína v roku 1987 a končí v roku 2019.

Bratislava 7. februára (TASR) - Po románovom príbehu o smutnom osude Imricha Karvaša, prvého guvernéra Slovenskej národnej banky či príbehu Vavra Šrobára, politika, ktorý zasiahol do slovenských dejín v troch prevratoch 1918 - 1944 - 1948, prichádza prozaik a básnik Ľubo Olach s novinkou Prezidentka. "Rozpráva o tom, ako sa obyčajný človek môže stať prezidentom," predstavil autor najnovší román, ktorý vyšiel vo Vydavateľstve Spolku slovenských spisovateľov. Do života ho uviedli vo štvrtok (6. 2.) v bratislavskom V-klube.

Ľubo Olach sa vrátil k "prezidentskej" téme po štyroch rokoch. V roku 2016 mu vyšiel román Prezident (Marenčin PT) s príbehom Juraja Makoša, ktorému sa podarilo posadiť do prezidentského kresla napriek podvodom. Teraz prináša čitateľom príbeh Katky Krásnej a jej závratnej kariéry, ktorá sa začala už na strednej škole. "Cestu za mocou a slávou si často kliesnila svojou krásou, ale aj pragmatickými postojmi," priblížil pre TASR príbeh ženy, ktorá dosiahla najvyššiu politickú métu. Nevyhla sa pritom ani zákulisným ťahom, kde svoju úlohu zohrali aj muži.

"Každá žena má nárok na lásku a nezáleží na tom, či je prezidentka," poznamenal autor príbehu, ktorý sa začína v roku 1987 a končí v roku 2019. "Okrem historických udalostí, ktoré využívam na to, aby som čitateľom priblížil atmosféru nedávnych čias, sú všetky postavy románu, ktoré v knihe vystupujú, vymyslené. Akákoľvek súvislosť s reálnymi menami je náhodná a nezodpovedá realite," reagoval Olach na otázku, či je predobrazom románovej Katky Krásnej slovenská prezidentka. "Nie je to, samozrejme, o našej prezidentke, je to o dievčine, ktorá vyštudovala žurnalistiku, venovala sa ekológii, v tejto oblasti dosiahla úspechy, ktoré ju predurčili k politickej kariére," dodal ku knihe, ktorá ponúka aj pohľad do zákulisia novinárskeho života či volebného boja.

"V politike nerozhoduje idea, ale peniaze," zopakoval sentenciu, ktorá nechýba v knižnej novinke. Autor ju podľa vlastných slov napísal za takmer štyri mesiace a opisuje v nej aj to, ako na Slovensku "vznikli" mocní muži, tzv. oligarchovia. "To sú všetko známe veci, len sa tak o tom nepíše," vyhlásil 71-ročný spisovateľ, ktorý už pracuje na ďalšom knižnom počine. Tentoraz chystá krimi poviedky: "Bude sa to volať Kriminálne prípady kapitána Šimka. Opäť sa tam nájdu paralely so súčasnou situáciou, podobne ako to bolo v románe Advokát."