Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Kultúra

Laureátkou Wolkrovej Polianky sa stala Klaudia Rybovičová

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

V tomto ročníku prihlásili do súťaže príspevky 58 autori zo Slovenska, ale aj z Poľska a Srbska.

Vysoké Tatry 26. októbra (TASR) - Laureátkou tohtoročnej Wolkrovej Polianky sa stala Klaudia Rybovičová. Vyhlásenie výsledkov 60. ročníka súťaže mladých básnikov a poetiek, ktorú organizuje Asociácia organizácií spisovateľov Slovenska (AOSS) sa uskutočnilo v sobotu v Domove spisovateľov Timrava vo Vysokých Tatrách. TASR o tom informoval koordinátor podujatia básnik Peter Milčák.

Porota v zložení Ivan Štrpka, Erik Jakub Groch a Alena Brindová udelila hlavnú cenu Laureát Wolkrovej Polianky Klaudii Rybovičovej, prémie za výnimočnú poéziu boli udelené Barbare Vojtašákovej, Jozefovi Urbanovi a Dorote Suránovej. Cenu časopisu Romboid, ktorou bolo tento rok dielo súčasného slovenského výtvarníka Ľudovíta Hološku, získala Gabriela Sedmáková. Udelených bolo i 12 čestných uznaní.

V tomto ročníku prihlásili do súťaže príspevky 58 autori zo Slovenska, ale aj z Poľska a Srbska. Z podujatia bude vydaný zborník ocenených prác. Program sa v Domove spisovateľov Timrava v Hornom Smokovci začal v piatok (26. 10.) Večerom autorského čítania slovenských, českých a poľských básnikov a skončí sa v nedeľu (27. 10.).

Podľa Milčáka sa organizátori usilovali zachovať a využiť všetko zaujímavé z predchádzajúcich ročníkov a zároveň program rozšíriť a obohatiť tak, aby sa súťaž stala atraktívnou pre začínajúcich básnikov a užitočnou pri ich ďalších tvorivých pokusoch.

Wolkrova Polianka je najstaršou literárnou súťažou pre začínajúcich autorov na Slovensku. Svoje pomenovanie získala po významnom českom básnikovi Jiřím Wolkrovi, ktorý sa vo Vysokých Tatrách liečil z tuberkulózy. Súčasťou programu bola aj spomienka na básnika pri jeho pamätnej tabuli v Tatranskej Polianke.