Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 30. jún 2024Meniny má Melánia
< sekcia Kultúra

Letné shakespearovské slávnosti otvoria brány nádvoria hradu

Foto: LSS

Letné shakespearovské slávnosti otvoria brány nádvoria Bratislavského hradu divadlu už 4. júla 2024 premiérou inscenácie Skrotenie zlej ženy.

Bratislava 27. júna (OTS) - Skrotenie zlej ženy otvorilo históriu LSS na Slovensku a prvý krát prichádza s jej vlastným naštudovaním v réžii Michala Vajdičku: „Povedal som si, že nebudem robiť žiadne zásadné škrty, ani nebudem zasahovať do dramatického textu a prinesiem na javisko Shakespearov text tak, ako bol uverejnený. Priznám sa, že okrem Zeffirelliho filmu som videl len niekoľko divadelných interpretácií. Pri Zeffirellim mi bolo ľúto, že sa vzdal celej linky divadla na divadle. Hoci je cítiť, že tento dramatický oblúk Shakeaspere, alebo nestihol dokončiť, alebo nedomyslel. Tvorcovia sa tejto hry divadla na divadle často radi vzdávajú, ale ja verím, že má v sebe potenciál ďalšej situačnej komiky. Tak sme si čo to dofabulovali, hádam nám to autor odpustí.“



Inscenácia bude na programe do 15. júla a potom hrad obsadí Hamlet v réžii Pavla Kheka, v postave Hamleta s Ľubošom Kostelným, ktorý za túto postavu získal ocenenie Dosky za mužský herecký výkon sezóny. „Kostelného Hamlet je stredobodom celej inscenácie, esenciou témy. Prichádza na javisko na kozlíku smútočného kočiara s rakvou jeho otca. Ešte netuší, že ho úkladne zabil jeho brat, nový kráľ Claudius, ale je mu zle z úsmevov, ktorými matka obdarúva svojho nového manžela. Svet sa mu zdá zvrátený a zvesť o tom, že jeho strýko je vrah, je toho len potvrdením. Tento Hamlet zúfalo hľadá pravdu i nápravu sveta a obetuje tomu všetko. Aj svoju lásku k Ofélii, ktorej vrúcnosť predvedie v úchvatnej scéne bez slov. Jeho konanie je veľmi konkrétne a každé prenesené slovo má váhu, naliehavosť a zmysel. Vrcholom inscenácie je Hamletov dialóg s matkou, ktorej život i svedomie za pár okamžikov obráti naruby. Ale to už sa jeho vlastný osud nemilosrdne blíži k tragickému vyústeniu “, napísala o inscenácii Radmila Hrdinová. A Vy si ju určite nenechajte ujsť od 18. júla – do 23. júla.



Na pár predstavení na hrad zavíta aj obľúbená KOMÉDIA OMYLOV. Dramaturgiu festivalu obohatia aj inscenácie českých kolegov. Privítame inscenáciu Jakuba Kroftu MACBETH. Krutovládca ovládol javisko minulý rok a ukázalo sa, že rozhodnutie uviesť práve tento titul bolo dobré, a že sa režisérovi Jakubovi Kroftovi podarilo naštudovať a postaviť drámu, ktorá zaujme, z ktorej mrazí, ale ktorá dokáže aj pobaviť. Uvedieme aj minuloročný premiérový titul ostravských kolegov v réžii Adely Laštovkovej Stodolovej SEN NOCI SVÄTOJÁNSKEJ - „Ostravský Sen noci svätojánskej je ukážkou vo výklade prehnane neexperimentujúceho, jasne a presne fungujúceho, lacno neaktualizujúceho komediálneho divadla, ktoré publikum strhne radosťou z neokázalej hry, iluzívnosti a vnútornej očistnej mágie.“

Okrem tradičných Shakespearových drám už niekoľko rokov realizujeme bezplatný edukatívny program určený najmenším divákom s názvom SHAKESPEARE S DEŤMI.


“Shakespeare nie je len pre dospelých. Formou rozprávky KLAMÁR JAGO, ktorá vychádza z jeho textov, chceme prilákať rodičov s deťmi k divadlu a spolu s ďalšími detskými predstaveniami a čítaniami sa budeme s nimi cez víkendy stretávať nielen na hrade, ale aj v priestoroch námestia Eurovea,” hovorí riaditeľka LSS Janka Zednikovičová.