Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Kultúra

Lúčnica reprezentovala slovenskú kultúru na turné v Číne

Na archívnej snímke vystúpenie umeleckého súboru Lúčnica. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Súbor vystúpil aj v Zhuhai Opera House, ktorý sa nachádza na brehu ostrova v meste Zhuhai v provincii Guangdong, kde sa Perlová rieka stretáva s Juhočínskym morom.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Umelecký súbor Lúčnica v priebehu troch týždňov reprezentoval slovenskú kultúru vo veľkých mestách centrálnej Číny a pobrežných miestach jej južných častí. Precestoval viac ako 3400 km vnútroštátnymi lietadlami a 4400 km rýchlovlakmi, aj autobusmi. Predstavenia 45-člennej výpravy tanečného súboru si mohli čínski diváci pozrieť vo viacerých divadlách svetového meradla. "Každá zo sál prevyšovala kapacitu 1200 miest a disponovala najnovšími technológiami, architektúrou a dizajnom," informuje umelecký súbor.

Vystúpil aj v Zhuhai Opera House, ktorý sa nachádza na brehu ostrova v meste Zhuhai v provincii Guangdong, kde sa Perlová rieka stretáva s Juhočínskym morom. "Obrovský úspech Lúčnica zožala v novom zrekonštruovanom divadle vo Wuhane a aj v konglomerácii Chongqing v centrálnej časti Číny," spresňuje súbor. Jeho manažér Marek Barjak označil cestu lúčničiarov po Číne za skutočnú oslavu umenia a kultúry.

"Každé mesto, ktoré sme navštívili, nám odhalilo nové perspektívy a tradície. V divadlách s kapacitou, ktorá ďaleko prevyšovala tie u nás doma, sme cítili energiu otvorených a zvedavých divákov. Toto turné, v roku keď oslavujeme 75 rokov diplomatických vzťahov, bolo pre nás o to špecifickejšie," zhodnotil Barjak.

Lúčnica pripomína, že už 75 rokov sa 1. októbra v Číne oslavuje založenie Čínskej ľudovej republiky. Ide o čínsky štátny sviatok Zlatý týždeň. Tento rok sa oslavovalo aj spomínaných 75 rokov nadviazania diplomatických stykov medzi Čínou a vtedajším Československom. "Na znak vzájomného priateľstva bol úvod turné spojený s podujatím pre študentov stredných škôl v meste Chongqing Fuling," poznamenáva súbor s tým, že predstavenia Lúčnice odvysielala aj Čínska televízia.

"Mladí diváci v Chongqingu nás prijali s takým nadšením, že sme vedeli, že tanec dokáže prekonať všetky jazykové a kultúrne bariéry. Tento zážitok nám ukázal, aké silné je umenie v budovaní mostov medzi národmi," povedal Pavol Pilař, generálny riaditeľ Lúčnice. V čase keď brázdila krajinu červeného draka, získala v Bratislave tri ocenenia na súťaži Zlatý klinec, na ktorej oceňujú najkreatívnejšie reklamy na Slovensku.