Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Kultúra

Ľudia bez domova nafotili svoj deň, diela vystavia v Galérii Umelka

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jakub Kotian

Autormi fotografií sú klienti organizácie, ktorí spolupracovali s dokumentárnymi fotografmi Gabrielou Teplickou a Alanom Hyžom.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Ľudia bez domova mapovali jeden deň vo svojom živote. Vznikli z toho fotografie, ktoré si môže verejnosť pozrieť na pondelkovej vernisáži s názvom Nebývam, ale žijem v Galérii Umelka v Bratislave. Fotky budú následne vystavené od utorka (8. 10.) do 20. októbra na múre galérie. TASR o tom informovali z neziskovej organizácie Depaul Slovensko, ktorá sa v hlavnom meste venuje pomoci ľuďom bez domova.

Autormi fotografií sú klienti organizácie, ktorí spolupracovali s dokumentárnymi fotografmi Gabrielou Teplickou a Alanom Hyžom. Snímky dávajú divákovi možnosť nahliadnuť do autenticity dňa ľudí bez domova. Fotografiami mohli vyjadriť, čo je pre nich v daný moment dôležité alebo zaujímavé.

"Zároveň mali možnosť zažiť inšpiratívne a priateľské stretnutie s profesionálnymi fotografmi. Neskôr sme spolu s našimi klientmi navštívili výstavu fotografií Gabriely Teplickej, čo bol veľmi príjemný zážitok," spresnila komunitná organizátorka Katarína Valčeková, ktorá klientov pri projekte sprevádzala.

Do projektu sa zapojil aj Peter, klient neziskovej organizácie. "Bol to pohodový, uvoľnený deň. Bolo veľa srandy. Verím, že aj pre ostatných zapojených to určite bol pekný deň. Ja som mal vtedy ťažké obdobie. Stratil som sebalásku, bol som na seba zlý. Potom som sa z toho dostal. Pomohli mi pracovníci Depaul Slovensko," prezradil.

PR manažérka neziskovej organizácie Dominika Uhlárová dáva do pozornosti aj dátum 10. október, keď si v rámci Medzinárodného dňa ľudí bez domova pripomíname aj jeden zo sloganov projektu "Nebývať neznamená nežiť". "Je dôležité zapájať ľudí bez domova do aktivít, ktoré nás ako spoločnosť spájajú, prinavracajú dôstojnosť do života ľudí bez domova a vyjadrujú im prijatie, ľudskosť a solidaritu," uviedla Uhlárová.