Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Kultúra

Havránková prezentuje v Mirbachovom paláci svoje najvýznamnejšie diela

Snímka z vernisáže výstavy Miloty Havránkovej - Modrá strecha inštalovanej v Mirbachovom paláci 19. júna 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Výstava významnej fotografky, pedagogičky a multimediálnej umelkyne prezentuje hlavné okruhy jej rozsiahlej tvorby.

Bratislava 21. júna (TASR) - Modrá strecha je názov výstavy, na ktorej v Mirbachovom paláci Galérie mesta Bratislavy (GMB) prezentuje svoje najvýznamnejšie diela a tematické piliere Milota Havránková. Slovenská fotografka, multimediálna umelkyňa a pedagogička otvorila výstavu v stredu (19. 6.), návštevníkom bude prístupná do 10. novembra.

Havránková priznáva, že Modrá Strecha je pre ňu veľmi osobný projekt. "Inšpiráciu som čerpala z mojej chalupy, ktorá má modrú strechu ako jediná v okolí. Je symbolom mojej cesty za slobodou a kreativitou a je úzko prepojená s mojimi dielami," hovorí umelkyňa, pre ktorú sa chalupa v osade Sedmák na strednom Slovensku, jej alternatívny druhý domov, stala slobodným priestorom. "Oázou únikov a tvorivého zdieľania pre moju rodinu, priateľov, kolegov aj študentov. Prebiehalo v nej množstvo kreatívnych a inšpiratívnych stretnutí. Výstava Modrá strecha spája všetko významné, čo som v umení prežila a vytvorila," podčiarkuje Havránková. Na jej výstave návštevníci uvidia kombináciu fotografií, objektov a filmov, ktoré reflektujú vzťah umelkyne k domovu, koreňom a kontinuite. "Projekt zároveň otvára nové témy a otázky o našom vzťahu k prírode a tradičným hodnotám," dodáva Havránková.

Výstava významnej fotografky, pedagogičky a multimediálnej umelkyne prezentuje hlavné okruhy jej rozsiahlej tvorby. Podľa kurátorky Anny Varteckej je modrá strecha retro-aktívnym referentom, ku ktorému sa vzťahujú všetky dôležité tematické piliere tvorby M. Havránkovej. Výstava ich predstavuje vo vzájomných, nie však v chronologických kontextoch. "Tak, aby v ich fúzii poukázala predovšetkým na neustálu nadčasovosť tvorby Miloty Havránkovej, nutnosť neustálej osobnej revízie predchádzajúcich technologických postupov a snahu zachovať si vnútornú ľudskú integritu i tvorivú slobodu," dodáva Vartecká k výstave, na ktorej sú zastúpené fotografické, objektové i filmové médiá.