Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Kultúra

Ema a smrtihlav premiéruje v hlavnej súťaži MFF Karlove Vary

Ilustračné foto. Foto: TASR Dano Veselský

Divákov vráti do 40. rokov minulého storočia a vojnového slovenského štátu.

Bratislava 28. júna (TASR) - Medzinárodný filmový festival Karlove Vary (28. 6. - 6. 7.) premiéruje v hlavnej súťaži aj slovensko-český film Ema a smrtihlav. Dráma z dielne slovenskej režisérky Ivety Grófovej je adaptáciou rovnomennej knihy Petra Krištúfka, ktorá oživuje zložité obdobie vojnového slovenského štátu.

"Paralely s dnešným Slovenskom, aj v kontexte postrelenia slovenského premiéra, sú mrazivé. Ak začnete používať nenávistný jazyk, spustí sa vír, ktorý môže stiahnuť každého. Dokonca aj tých, ktorí tento vír rozkrútili," povedala Grófová k premiére filmu.

Divákov vráti do 40. rokov minulého storočia a vojnového slovenského štátu. Po vyhnaní Čechov odchádzajú z neho prvé židovské transporty. Silnejúci nacionalizmus postihne i maďarskú vdovu Mariku, ktorá prichádza o prácu v arizovanom krajčírskom salóne v centre Bratislavy. Do jej neďalekej obce Podunajské Biskupice prichádzajú gardisti. Pre svoj pôvod i preto, lebo ukrýva židovského chlapca, sa Marika snaží držať v ústraní. Napriek tomu sa ocitne v centre pozornosti kapitána slovenskej Hlinkovej gardy a nemeckého nacistického dôstojníka.

"Bolo pre mňa dôležité ukázať túto časť slovenských dejín. Podrobne som preskúmala dostupné pramene a snažila som sa dôkladne budovať autentický historický obraz," vysvetľuje režisérka. Postavy vo filme Ema a smrtihlav majú podľa nej svoje predlohy v konkrétnych ľuďoch daného obdobia. "Rozprávajú ich autentickými jazykmi a nárečiami," dodáva k snímke s témou vyhrotených národnostných konfliktov.

Grófová do úlohy Mariky získala Alexandru Borbélyovú, ktorú v roku 2017 ocenila Európska filmová akadémia cenou Najlepšia európska herečka. Jej slovensko-maďarský pôvod bol pre autenticitu postavy veľmi dôležitý, rovnako ako slovenský pôvod Milana Ondríka (gardista Dušan), český pôvod Nica Klimka (chlapec Šimon) a nemecký pôvod Alexandra E. Fennona (nemecký dôstojník Lepke). Diváci uvidia vo filme aj Táňu Pauhofovú či Évu Bandorovú.

Film uvedie do kinodistribúcie Magic Box Slovakia 19. septembra.