Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Kultúra

Malokarpatské múzeum v Pezinku otvára výstavu OLIVER SOLGA – BEST OF

Foto: Malokarpatské múzeum Pezinok

S autorom výstavy Oliverom Solgom, ktorý nedávno oslávil životné jubileum 70 rokov, sprístupňuje Malokarpatské múzeum v Pezinku verejnosti sondu do jeho rôznorodých aktivít, od činnosti historika umenia, výtvarníka – karikaturistu a ilustrátora, publicistu a spisovateľa, až po amatérskeho archeológa.

Pezinok 19. septembra (OTS) - Výstava, ktorá potrvá od 19. septembra do 9.novembra, prezentuje nielen jeho bohatú výtvarnú tvorbu (kreslený humor, karikatúra a ilustrácia), ale aj známkovú tvorbu (raritnú zlatú a striebornú známku), ako aj knihy, ktoré napísal o barokovom maliarovi Jánovi Kupeckom (získal za ňu Medzinárodnú hlavnú cenu E. E. Kischa), o geniálnom šachistovi Richardovi Rétim a o svojom rodnom meste (Pezinok na starých pohľadniciach). Okrem toho vyšla v roku 1999 kniha jeho kresieb nazvaná Definície humoru s textami Júliusa Satinského, Kornela Földváriho, Mariána Pauera a René Bílika.

„Robím to len preto, aby si ľudia uvedomili, že v Pezinku vždy, tak ako aj dnes, žili a tvorili výnimočné osobnosti. A aby sa na nich nezabudlo, budú tu tie knihy aj potom, keď už my tu nebudeme,“ pripomína autor.

Oliver Solga sa od mladosti podieľal aj na niekoľkých archeologických výskumoch. V roku 2002, ako primátor mesta Pezinok, ktorým bol 16 rokov, založil Mestské múzeum, získal do majetku mesta Pamätný dom Jána Kupeckého a inicioval vyhlásenie Mestskej pamiatkovej zóny v historickom centre mesta. „Pezinok je stred môjho vesmíru a po mojej rodine druhá najväčšia srdcová záležitosť,“ dodáva Oliver Solga.

Výstavy a publikačná činnosť

Individuálne vystavoval v Pezinku, Bratislave, Trnave, Trenčíne, Košiciach, Nitre, Prahe, Mladej Boleslavi, Viedni, Budapešti, Varšave, Paríži a inde. Zúčastnil sa viac ako 160-tich kolektívnych výstav doma i v zahraničí. Ako kurátor pripravil 77 výstav výtvarného umenia.

Jeho kresby boli uverejnené v 150-tich novinách a časopisoch na Slovensku, v Čechách i v zahraničí. Od roku 1977 až dodnes spolupracuje s mesačníkom Pezinčan, v ktorom uverejnil niekoľko stoviek článkov o výtvarnom umení a histórii mesta. Okrem iného, je autorom prvej slovenskej olympijskej známky Atlanta ´96.

Výber kníh a zborníkov s kresbami autora Olivera Solgu:
Kresby pre Opus Musicum, SF, Brno 1984
Hevier, D.: Z poslednej lavice, Mladé letá, 1989
100 x o láske, Smena, 1989
Solga, O.: Moderné zvieratká, Mladé letá, 1990
Tri, dva, jedna – žart, Mladé letá, 1990
Hevier, D.: Prázdniny, Mladé letá, 1990
Stoličný, P.: Kuchárska kniha pre nemajetných, Mladé letá, 1991


Výstava BEST OF Olivera Solgu (nar. 3. 8. 1954, Pezinok) je návratom do výstavných priestorov Malokarpatského múzea po 40-tich rokoch od jeho prvého výstavného debutu.

Kurátorka výstavy: Eva Trilecová