Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Kultúra

Mestské divadlo Žilina uvedie premiéru hry Zuzany Palenčíkovej

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Zachar

Autorka textu podotkla, že oveľa viac než vymýšľanie fiktívnych príbehov ju fascinuje tvorba textov, ktoré tvoria osobné dejiny reálnych ľudí.

Žilina 17. júna (TASR) - Mestské divadlo (MD) Žilina uvedie v sobotu premiéru inscenácie hry Zuzany Palenčíkovej Dušan Makovický sa obesil vo svojom rodnom dome v réžii Rastislava Balleka.

Podľa informácií MD ide o súčasné divadelné spracovanie autentických zápiskov a denníkových záznamov lekárov Ivana Hálka, Dušana Makovického a Alberta Škarvana. "V strede udalostí stojí Makovický, osobný Tolstého lekár. Vegetarián, abstinent, pacifista a tolstojovec, ktorý až príliš dlho žil hľadaním Boha, zmyslu života a svoju dušu nakoniec vyliečiť nedokázal. Tvorcovia skladajú mozaiku z indícií, zápiskov, denníkov, listov a pátrajú po motíve jeho samovraždy," uviedlo divadlo.

"To, čo inscenujeme, je práve rozpor medzi ideálom a skutočnosťou, vygradovaný do tragickej voľby, nie trojportrét z matičného archívu. Zároveň je tento rozpor obsiahnutý v znepokojivej predstave samovraždy v rodnom dome - čo metaforicky presahuje obdobie, z ktorého naši hrdinovia pochádzajú," doplnil Ballek.

Autorka textu podotkla, že oveľa viac než vymýšľanie fiktívnych príbehov ju fascinuje tvorba textov, ktoré tvoria osobné dejiny reálnych ľudí. "Písomný materiál, viažuci sa k týmto trom osobnostiam, je pútavým a vzrušujúcim východiskom k javiskovému zobrazeniu 'trojportrétu' jedného národa na prelome storočí. Lebo každý z nich originálnym spôsobom videl svet a reagoval na jeho krutosť a nespravodlivosť," dodala.

Vznik inscenácie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.