Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Kultúra

Milo Kráľ privíta autora kultového komiksu

Foto: Spišské divadlo

Séria literárno-hudobných večerov v podzemí Spišského divadla

Spišská Nová Ves, 15. októbra (OTS) - Spišské divadlo, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja, prináša v aktuálnej 34. divadelnej sezóne viaceré nedivadelné novinky. Po besedách o tabuizovaných témach pre stredoškolákov pripravuje divadlo v spolupráci s občianskym združením Spišské divadlo 21 ďalší nový formát – literárno-hudobné večery. Séria večerných posedení s názvom To tu ešte nebolo sa bude konať raz mesačne v príjemných komorných priestoroch divadelného Štúdia SD.

Hostiteľom večerov bude talentovaný herec, hudobník a režisér Milo Kráľ, ktorý v Spišskom divadle režíroval komédiu Okuliare Eltona Johna. Počas troch večerov postupne privíta viacerých významných hostí z literárnej a divadelnej oblasti. „Diváci sa môžu tešiť aj na tematickú hudbu, ktorú Milo Kráľ pripraví špeciálne na každý večer,“ približuje umelecký šéf divadla Viktor Kollár.

Kultový čiernobiely komiks

Prvým hosťom Mila Kráľa bude známy spisovateľ a dramaturg Daniel Majling, ktorý pochádza z Revúcej. Absolvent štúdia divadelnej dramaturgie na VŠMU desať rokov pracoval ako dramaturg v Divadle Andreja Bagara v Nitre, od roku 2014 pôsobí ako dramaturg Činohry Slovenského národného divadla a pedagóg na VŠMU.

Štyridsaťštyriročný autor debutoval dnes už kultovým čiernobielym komiksom Rudo, ktorý najprv zverejňoval na Facebooku a v knižnej podobe ho v roku 2015 ako prvé vydalo české vydavateľstvo Labyrint. Rudo bol ocenený Cenou Muriel za Najlepší prekladový komiks a vďaka nemu si Majlingova tvorba získala množstvo priaznivcov.

Absurdná a cynická Ruská klazika

Daniel Majling je autorom knihy Ruzká klazika, ktorá sa dostala medzi finalistov literárnej súťaže Anasoft Litera a získala Cenu čitateľov a cenu René – Anasoft litera gymnazistov. Pokračuje v komiksovej tvorbe – napísal a nakreslil komiksový román Zóna, rozsiahly grafický román Gemer a je jedným zo štyroch autorov série komiksov o Nežnej revolúcii, tzv. Nežný komiks.

Na prvom večere série To tu ešte nebolo sa Daniel Majling podelí o svoje skúsenosti, životné príbehy a vzťah ku komiksovej tvorbe. O hudobnú produkciu počas večera sa postará priamo hostiteľ Milo Kráľ. Literárno-hudobné večery sľubujú jedinečný zážitok spájajúci literatúru a hudbu v intímnej atmosfére. Ich cieľom je vytvoriť priestor pre rôzne druhy umenia a poskytnúť divákom ďalšie umelecké zážitky. „Sami sme zvedaví, ako naše publikum prijme tento formát. Veríme, že sa nám podarí vytvoriť inšpiratívne stretnutie pre všetkých milovníkov literatúry a umenia,“ konštatuje Viktor Kollár.

Prvý literárno-hudobný večer To tu ešte nebolo s Milom Kráľom a Danielom Majlingom sa bude konať v sobotu 19. októbra v Štúdiu SD. Projekt bol spolufinancovaný Košickým samosprávnym krajom.

Viac informácií o projekte nájdete na www.spisskedivadlo.sk.