Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Kultúra

Galéria Ernesta Zmetáka pripravila výstavu Svätý obrázok

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Podľa kurátorky Čarnej majú umelecké výpovede autorov autobiografický rozmer, ktorý vychádza z ich vlastných zážitkov, z ich záujmu o dejiny kresťanstva, znovuobjavenia viery i z hľadania odpovedí.

Nové Zámky 20. novembra (TASR) - Svätý obrázok je názvom i témou výstavy, ktorú 23. novembra sprístupnia v Galérii Ernesta Zmetáka v Nových Zámkoch. Ako uviedli organizátori, výstava sa zameriava na autorské výpovede umelcov Radka Broža, Andrey Čepiššákovej a Barbory Kožíkovej-Lichej.

Podľa kurátorky Daniely Čarnej majú umelecké výpovede autorov autobiografický rozmer, ktorý vychádza z ich vlastných zážitkov, z ich záujmu o dejiny kresťanstva, znovuobjavenia viery i z hľadania odpovedí na zásadné otázky života a zmyslu existencie.

Zároveň ide o generačnú výpoveď umelcov strednej generácie, ktorí majú podobnú poetiku. "Všetci traja umelci, nezávisle na sebe, reagujú na ´svätý obrázok´ ako nositeľa ľudovej zbožnosti, ktorý si našiel cestu do ich domácností a ateliérov. Slobodne, s nadhľadom aj s dávkou humoru ich interpretujú a komentujú," uviedla Čarná. Ako pripomenula, výstava Svätý obrázok potrvá v novozámockej galérii do 3. februára.