Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 29. september 2024Meniny má Michal a Michaela
< sekcia Kultúra

Na Klenovskej Rontouke sa tento rok predstaví vyše 1000 účinkujúcich

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Klenovská Rontouka je najväčší folklórny festival v regióne, každoročne ho organizujú Gemersko-malohontské osvetové stredisko, obec Klenovec a občianske združenie Rodon Klenovec.

Klenovec 26. júna (TASR) - V obci Klenovec v okrese Rimavská Sobota sa budú od piatka (28. 6.) do nedele (30. 6.) opäť konať Gemersko-malohontské folklórne slávnosti (GMFS) s názvom Klenovská Rontouka. Na v poradí 45. ročníku festivalu sa predstaví vyše 1000 účinkujúcich vrátane hostí zo Srbska, z Poľska, Čiech či Maďarska. TASR o tom informovala dramaturgička podujatia Stanislava Zvarová.

"Slávnosti v Klenovci začíname jarmokom remesiel a tvorivými dielňami, kde si budete môcť prezrieť remeselných majstrov, ako aj ponuky dvorov gastronomických špecialít a predstavenie remeselných cechov. V zóne oddychu pri Baptistickom kostole budú tvorivé remeselné dielne a vyskúšať si bude možné paličkovanie, hrnčiarske remeslo, šitie i vyšívanie krivou ihlou či drotárstvo," priblížila Zvarová.

Slávnostné otvorenie festivalu sa uskutoční v piatok o 19.00 h, nasledovať bude spomienkový program venovaný dlhoročnému režisérovi, autorovi programov a členovi Programovej rady GMFS Jaroslavovi Piliarikovi. Záver večera bude patriť programom folklórnych súborov zo Zvolena a z Košíc.

V rámci sobotňajšieho (29. 6.) programu slávností sa uskutoční aj program venovaný 80. výročiu Slovenského národného povstania, v popoludňajších hodinách sa predstavia zahraniční hostia zo Srbska, z Maďarska, Poľska a Čiech. "Večerný program bude patriť Folklórnemu súboru Partizán. Gemer a Malohont bude prezentovaný aj v komponovanom programe o živote ľudí z Muránskej Huty v podaní Folklórneho súboru Lykovec z Revúcej," dodala Zvarová s tým, že slávnosti v nedeľu uzavrú služby Božie.

Klenovská Rontouka je najväčší folklórny festival v regióne, každoročne ho organizujú Gemersko-malohontské osvetové stredisko, obec Klenovec a občianske združenie Rodon Klenovec. Slávnosti získali aj regionálnu značku tradičné podujatie Gemera-Malohontu a sú členom národnej sekcie CIOFF.