Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Kultúra

Na otvorení 76. sezóny zaznie svetová premiéra Domu hudby Ľ. Čekovskej

Na archívnej snímke budova Slovenskej filharmónie. Foto: TASR - Michal Svítok

Čekovskej nové symfonické dielo je inšpirované príbehom budovy bratislavskej Reduty.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Slovenská filharmónia (SF) odohrá 24. a 25. októbra otváraciu dvojicu koncertov 76. sezóny, ktoré budú oslavou 75. narodenín orchestra SF. Šéfdirigent Daniel Raiskin uvedie s filharmonikmi program zostavený z diel Antonína Dvořáka, Ludwiga van Beethovena a Ľubice Čekovskej. "Dielo Dom hudby v siedmich obdobiach vzniklo na objednávku Gesamtkunstwerk," povedal na utorkovej tlačovej konferencii generálny riaditeľ SF Marián Turner k symfonickej skladbe súčasnej slovenskej skladateľky, ktorá zaznie v svetovej premiére.

Čekovskej nové symfonické dielo je inšpirované príbehom budovy bratislavskej Reduty. "Som nesmierne šťastná a poctená, že práve na 75. výročie Slovenskej filharmónie som dostala možnosť napísať novú skladbu s pomerne veľkorysým priestorom," uviedla skladateľka k 35-minútovej skladbe, v ktorej počuť aj bežné zvuky mesta. "Počujeme v nej hrkotanie električky, zvony Dómu svätého Martina, či hlas lodnej trúby," prezradila k polhodinovému cyklu, príbehu hudby, ktorý podľa Čekovskej inšpirovali vnútorné aj vonkajšie vplyvy kultúrno-spoločenských udalostí súvisiacich so slovenskou metropolou v ostatných desaťročiach. "Za čias Márie Terézie bol tento priestor sýpkou, bolo tu kino, všeličo, takisto škola, potom tu vznikla Slovenská filharmónia," dodala k svojmu veľkému symfonickému dielu Dom hudby, ktorý rámcuje v siedmich etapách od tereziánskej doby až po súčasnosť.



Slávnostné večery otvorí koncertná predohra Karneval Antonína Dvořáka, ktorého 8. symfónia bola súčasťou prvého koncertu SF. Ten sa uskutočnil 27. októbra 1949 v Historickej budove Slovenského národného divadla (SND) pod taktovkou Ľudovíta Rajtera. "Vzdáme hold českému skladateľovi, Dvořákovou predohrou si zároveň pripomenieme Rok českej hudby," poznamenal Turner ku koncertom, na ktorých po boku orchestra SF debutovo vystúpi 28-ročný kanadsko-poľský klavírny virtuóz Jan Lisiecki. V jeho interpretácii zaznie Beethovenov tretí klavírny koncert.

Dramaturg SF Juraj Bubnáš potvrdil, že návštevníkov Reduty čaká v 76. koncertnej sezóne osem koncertných dvojíc, ktoré s orchestrom SF naštuduje jej šéfdirigent Daniel Raiskin. "Uzavrie svoj brahmsovský cyklus uvedením Brahmsovej štvrtej symfónie," povedal k symfonickému repertoáru, v ktorom zaznejú aj diela Jeana Sibelia, Gustava Mahlera a prešporského rodáka Franza Schmidta. Schmidtovu Symfóniu č. 4 C dur bude Raiskin s orchestrom SF tiež zaznamenávať na CD.

Hosťom 76. sezóny bude slovenský dirigent Juraj Valčuha, aktuálne umelecký riaditeľ Houston Symphony, ktorý v máji v Redute uvedie prvýkrát na Slovensku Žalm 47 pre soprán, miešaný zbor, organ a orchester francúzskeho skladateľa Florenta Schmitta, doplnený o baletnú hudbu Igora Stravinského a Sergeja Prokofieva. Za dirigentským pultom sa ďalej predstavia napríklad aj Peter Breiner, Kaspar Zehnder, James Judd, Emmanuel Villaume, Sasha Goetzel, Jaroslav Kizlink, či Tomáš Netopil.