Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 16. október 2024Meniny má Vladimíra
< sekcia Kultúra

Na scénu Opery SND sa vracia Don Giovanni

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Mozartova opera opier mala premiéru pred vyše dvoma desaťročiami v máji 2001 v historickej budove SND.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Na scénu Slovenského národného divadla (SND) sa po vyše dvoch rokoch vracia kultová inscenácia Mozartovej opery Don Giovanni v réžii Jozefa Bednárika. Opera SND uvádza len tri predstavenia "opery o vychýrenom hriešnikovi", diváci si ich môžu pozrieť od 19. do 22. októbra. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.

Pripomenula, že Mozartova "opera opier" mala premiéru pred vyše dvoma desaťročiami v máji 2001 v historickej budove SND. "Na svetových scénach nie je ničím výnimočným, že operné inscenácie v zaujímavých réžiách žijú svoj život v rôznych cykloch a návratoch. Náš Don Giovanni sa v roku 2018 presťahoval z historickej do novej budovy SND a oživujú ho noví, často aj zahraniční sólisti," dodala Pažítková k opere, ktorú Mozart skomponoval na objednávku po úspechu svojej opery Figarova svadba. Premiéru v roku 1787 sám v Prahe aj dirigoval v bývalom Nosticovom - dnes Stavovskom divadle. "Práve v tom priestore, kde o niekoľko storočí neskôr nakrúcal Miloš Forman všetky operné scény do svojho slávneho filmu," poznamenala k opernému dielu, ktoré patrí k najobľúbenejším a desiatim najhranejším vo svetovom opernom kontexte.

V origináli má názov Il dissoluto punito ossia il Don Giovanni (Potrestaný hriešnik alebo Don Giovanni). V obnovenom predstavení si asi najznámejšiu Giovanniho "šampanskú" áriu zaspieva Pavol Kubáň, slovenský barytonista a od roku 2021 sólista Opery Národného divadla v Prahe, alebo Pavol Remenár, sólista Opery SND. Ako donna Anna príde do SND opäť hosťovať Simona Šaturová v alternácii s Marianou Sajko. Komtúrom budú Jozef Benci alebo Peter Mikuláš. Ďalej sa predstavia Peter Račko, Ondrej Šaling, Michaela Kušteková, Lenka Máčiková, Gustáv Beláček, Michal Onufer, Martin Morháč, Csaba Kotlár, Adriana Banásová a Andrea Vizvári. Scénu navrhol Vladimír Čáp, kostýmy Ľudmila Várossová. Predstavenia sa odohrajú pod taktovkou šéfdirigenta Opery SND Tomáša Braunera.