Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 13. september 2024Meniny má Ctibor
< sekcia Kultúra

Na Skalnatej chate vystavia Tatranské karty, spomínať budú na Kulangu

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Originálna výstava, ktorá spája prezentáciu historických i súčasných osobností Tatier na veľkoformátových kartách, bude sprístupnená v priestoroch chaty, ktorá leží neďaleko Skalnatého plesa.

Vysoké Tatry 20. augusta (TASR) - V utorok napoludnie sprístupnia na Skalnatej chate vo Vysokých Tatrách výstavu Tatranské karty. Zároveň budú spomínať na Laca Kulangu. V tento deň by sa ikona Tatier dožila 75 rokov. TASR o tom informoval chatár zo Skalnatej chaty Pavol Kulanga.

"Tatranské karty sa za pár mesiacov stali bestsellerom. Ich autorkou je Kežmarčanka Katarína Cermanová, ktorá sa často vyskytuje na Skalnatej chate. Tam prišla na nápad sedmových kariet, ktoré prezentujú Tatry originálnym spôsobom. Pre hlavnú postavu kariet si vybrala práve tatranskú legendu Laca Kulangu, ktorý zomrel v septembri 2020," priblížil Pavol Kulanga.

Originálna výstava, ktorá spája prezentáciu historických i súčasných osobností Tatier na veľkoformátových kartách, bude sprístupnená v priestoroch chaty, ktorá leží neďaleko Skalnatého plesa. Keďže autorku inšpiroval práve príbeh Skalnatej chaty, ako i život Laca Kulangu, rozhodli sa organizátori spojiť túto vernisáž so spomienkovým stretnutím na otca súčasného chatára.

Tatranské sedmové karty sú špecifické tým, že namiesto kartových postáv sú na nich nakreslené osobnosti z Tatier. Okrem Kulangu je tam napríklad Alfréd Grosz, Beata Lasky či ženská nosička Mária Hudačková z Lendaku. Pavol Kulanga dodal, že návštevníci Skalnatej chaty ich budú môcť vidieť do 30. septembra.