Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 8. júl 2024Meniny má Ivan
< sekcia Kultúra

Na slávnostiach v Detve bude aj výstava Od semienka po plátno

Na snímke ľan siaty. Foto: TASR Erika Ďurčová

Folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve sa tento rok uskutočnia od 11. do 14. júla.

Detva 4. júla (TASR) - Proces spracovania rastlinných vlákien prostredníctvom hmotných artefaktov i slovesného folklóru priblíži výstava s názvom Od semienka po plátno. Záujemcovia si ju budú môcť pozrieť v kultúrnom dome pri kostole v Detve ako sprievodné podujatie júlových folklórnych slávností. TASR o tom informoval riaditeľ Podpolianskeho osvetového strediska (POS) Jaroslav Černák.

Dodal, že vernisáž bude vo štvrtok 11. júla o 18.00 h. "Prezentovať budú procesy spracovania rastlinných vlákien v minulosti. Ľudia si budú môcť vyskúšať rôzne textilné techniky, ako česanie ľanu, pradenie i pletenie povrazov," priblížil.

POS pripomína, že ľan i konope odievali tento kraj od nepamäti. "Nehľadelo sa na námahu, ktorú bolo potrebné vynaložiť, kým zo semienka vyrástlo steblo, upriadla sa niť a utkalo plátno," uvádza s tým, že záujemcovia si ju môžu pozrieť do 14. júla.

Folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve sa tento rok uskutočnia od 11. do 14. júla. Počas nich budú tradičné sprievodné podujatia aj v areáli amfiteátra. Prezentovať sa budú remeselníci, ľudoví výrobcovia, kuchyňa Heľby a Dvor u Detvanov. Centrum tradičnej kultúry v Detve sa bude s deťmi opäť zabávať aktivitami. Aj tento rok zachovajú scénu v stravovacom areáli, ktorý domáci nazývajú Za potokom. Bude v ňom scéna, kde budú hudobno-tanečné spevácke programy a ľudové zábavy.

Mesto Detva pred slávnosťami vyhlásilo súťaž o najkrajšie vyzdobený dom. Týka sa to ulíc Sládkovičova, Partizánska a Kúpalisko, ktoré vedú na letný amfiteáter. "Výzdobu bude hodnotiť komisia vo štvrtok dopoludnia. Majitelia troch domov s najkrajšou výzdobou získajú voľné vstupenky na celé slávnosti," objasňuje samospráva s tým, že niektorí Detvania si pred festivalom zdobia svoje domy i dvory. Návštevníci, ktorí prichádzajú na slávnosti, tak majú podľa samosprávy čo obdivovať. Mesto chce tieto aktivity pred festivalom podporiť a vyzýva na to aj ďalších obyvateľov dotknutých ulíc.