Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 8. október 2024Meniny má Brigita
< sekcia Kultúra

Na Slovensku sa prvýkrát predstaví španielsky tanečník D. Abreu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Umelecká riaditeľka festivalu Miroslava Kovářová pripomína, že španielsky umelec okrem tanca vyštudoval aj psychológiu, čo sa prejavuje v poetickej symbolike jeho choreografií.

Bratislava 8. októbra (TASR) - Na Slovensku sa prvýkrát predstaví španielsky tanečník a choreograf Daniel Abreu. Výrazná osobnosť európskeho súčasného tanca vystúpi v rámci hlavného programu festivalu Bratislava v pohybe. Návštevníci si môžu pozrieť jeho expresívne sólo El Hijo (Syn) počas dvoch dní 13. a 14. októbra v Štúdiu Slovenského národného divadla (SND).

"Choreograf a tanečník Daniel Abreu je výraznou osobnosťou tanečnej scény v Španielsku. Laureát prestížneho ocenenia španielskej Národnej ceny za tanec sa predstaví slovenskému publiku po prvý raz," uvádzajú organizátori festivalu k tanečníkovi, ktorý získal bohaté skúsenosti v mnohých medzinárodných zoskupeniach.

V roku 2004 založil vlastnú tanečnú spoločnosť Cia. Daniel Abreu, pre ktorú vytvoril vyše 50 úspešných choreografií. "Vďaka mnohým turné po vyše 40 krajinách v Európe, Amerike a Ázii sa stal súbor jedným z najznámejších zoskupení svetovej tanečnej scény," dodávajú organizátori Bratislavy v pohybe.

Umelecká riaditeľka festivalu Miroslava Kovářová pripomína, že španielsky umelec okrem tanca vyštudoval aj psychológiu, čo sa prejavuje v poetickej symbolike jeho choreografií. Jeho sólo El hijo hovorí o zvláštnych väzbách k predkom a o snahe vyrovnať sa s nimi. "Daniel Abreu prostredníctvom energického a expresívneho tanca vyjadruje svoju skúsenosť s kultúrou a prostredím, ktoré ho formovali. Vytvára obrazy plné metafor, rozpráva príbeh existencie v širšom kontexte cyklov bytia a prírody," približuje Kovářová.

Abreu potvrdzuje, že jeho dielo Syn hovorí o špecifických väzbách k rodičom a miestam a o tom, ako s nimi zaobchádzať. "Potomkov istým spôsobom vnímame ako jednotlivcov, ktorí sa uvoľnili zo spojenia, no súčasne sú beznádejne zapletení do opakujúcich sa vzorcov správania a činov. Je to niečo, čo sa dá vysvetliť len čiastočne, pretože v konečnom dôsledku jednotlivci v sebe vždy nesú ozvenu reinterpretácie svojho konkrétneho príbehu," dodáva k inscenácii, ktorá si získala publikum i kritikov.

Počas prvého týždňa ponúka Bratislava v pohybe dve predstavenia v jeden večer. Francúzske duo Les Idoles s inscenáciou Reface a Fran Díaz s choreografiou Born By the Sea vystúpia 12. októbra v A4 - priestore súčasnej kultúry. Festival vyvrcholí 28. októbra predstavením Sonoma španielskeho súboru La Veronal v SND a 20. novembra v Divadle Aréna magickou choreografiou Para cuatro jinetes španielskej ženskej tanečnej skupiny Mucha Muchacha.