Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Kultúra

Národné divadlo Košice predstaví v novej sezóne desať premiér

Na snímke zľava riaditeľ Opery Národného divadla Košice (NDKE) Roland Khern Tóth, riaditeľka Činohry NDKE Alena Ďuránová , riaditeľ Baletu NDKE Šimon Stariňák a generálny riaditeľ NDKE Ondrej Šoth počas tlačovej konferencie NKDE na tému Dramaturgický plán divadla v jubilejnej 80. sezóne 2024/2025 v priestoroch Malej scény NDKE v stredu 26. júna 2024 v Košiciach. Foto: TASR - Roman Hanc

Činohra NDKE pripravuje v októbri inscenáciu Ferdinanda von Schiracha s názvom Ona hovorí, on hovorí, aj Dobrodružstvo pri obžinkoch od Jána Palárika.

Košice 26. júna (TASR) - Spolu desať premiér chystá v nadchádzajúcej divadelnej sezóne 2024/2025 Národné divadlo Košice (NDKE). Ako na stredajšej tlačovej konferencii informovalo jeho vedenie, v rámci jubilejnej 80. sezóny predstavia päť činoherných inscenácií, tri premiéry opery a dve baletu.

"Heslom novej sezóny je takzvané Divadlo pre všetkých - od detí, cez strednú a starú generáciu. Máme veľmi pekné plány, dúfam, že sa nám ich podarí realizovať," uviedol generálny riaditeľ NDKE Ondrej Šoth s tým, že sezónu otvoria 13. septembra slávnostným koncertom v centre mesta pri príležitosti 120. výročia vzniku Východoslovenského národného divadla. Následne je naplánovaný koncert s názvom Michaela Várady & friends. Šoth vyzdvihol aj plánované hosťovanie Divadla Nová scéna v NDKE.

Činohra NDKE pripravuje v októbri inscenáciu Ferdinanda von Schiracha s názvom Ona hovorí, on hovorí, aj Dobrodružstvo pri obžinkoch od Jána Palárika. "Je to jedno z najznámejších diel slovenskej klasickej dramatickej literatúry, kde pôjde o zmierenie spoločenských tried a národov, čo je veľmi aktuálna téma," vysvetlila riaditeľka činohry Alena Ďuránová. V premiére predstavia aj Banský kvet Csabu Székelyho, Yermal od Simona Stonea a v závere sezóny uvedú premiéru Richard III od Williama Shakespearea.

Na snímke riaditeľka Činohry Národného divadla Košice (NDKE) Alena Ďuránová počas tlačovej konferencie NKDE na tému Dramaturgický plán divadla v jubilejnej 80. sezóne 2024/2025 v priestoroch Malej scény NDKE v stredu 26. júna 2024 v Košiciach.
Foto: TASR - Roman Hanc


Čo sa týka opery, tá uvedie koncom novembra Krútňavu od Eugena Suchoňa. Tento titul oslávi v decembri 75. výročie svojho prvého uvedenia. "Máme veľmi silný autorský aj inscenačný tím, ktorý predpokladám, že túto operu posunie aj do sveta," skonštatoval riaditeľ opery Roland Khern Tóth. V marci zas uvedú jeden z najznámejších operných príbehov, ktorým je La traviata od Giuseppe Verdiho. V júni je na programe premiéra Emmericha Kálmána Čardášová princezná.

Na snímke riaditeľ Opery Národného divadla Košice (NDKE) Roland Khern Tóth počas tlačovej konferencie NKDE na tému Dramaturgický plán divadla v jubilejnej 80. sezóne 2024/2025 v priestoroch Malej scény NDKE v stredu 26. júna 2024 v Košiciach.
Foto: TASR - Roman Hanc


Prvou baletnou premiérou nasledujúcej sezóny bude Dust, Kaash od Akrama Khana, ktorú uvedú 18. októbra. "Budú to dve inscenácie v jednej, čiže istým spôsobom naštudujeme dva tituly, ktoré prevedieme ako jedno predstavenie," povedal riaditeľ baletu Šimon Stariňák s tým, že v apríli predstavia balet Don Quijote založený na príbehoch románu od španielskeho spisovateľa Miguela de Cervantesa.