Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 25. september 2024Meniny má Vladislav
< sekcia Kultúra

Nitrianske divadlo začalo s prípravou muzikálu Na skle maľované

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Ako uviedli tvorcovia, príbeh zbojníka Juraja Jánošíka v podaní poľských autorov Ernesta Brylla a hudobnej skladateľky Katarzyny Gärtnerovej je plný podmanivých melódií.

Nitra 25. septembra (TASR) - Čítacími skúškami začalo Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre prípravu muzikálu Na skle maľované. Premiéra inscenácie v réžii Ondreja Spišáka je vo Veľkej sále DAB naplánovaná na 15. a 16. novembra.

Ako uviedli tvorcovia, príbeh zbojníka Juraja Jánošíka v podaní poľských autorov Ernesta Brylla a hudobnej skladateľky Katarzyny Gärtnerovej je plný podmanivých melódií. "Je to dielo o najslávnejšom slovenskom zbojníkovi Jurajovi Jánošíkovi inšpirované svetovými muzikálovými hitmi ako Hair či Jesus Christ Superstar. Na skle maľované ponúkne príbeh ľudový a nespútaný, autentický i surový, zároveň však magický a rozprávkový," povedal režisér Ondrej Spišák.

Podľa jeho slov bude muzikál na nitrianskom javisku kompozíciou obrázkov maľovaných na skle. Nepôjde však o adoráciu ľudovej či národnej kultúry, ale o metaforu. "Budú to obrázky krehké, ľahko rozbitné a jednoducho zmazateľné. Ako život sám. Bude to inscenácia o Jánošíkovi a hlavne o tom, čo zosobňuje. Pre mňa je to vnútorný pocit slobody v živote, v láske, vo všetkom, čo v živote konáme. V dnešnom svete si slobodu každý predstavuje úplne inak a práve postava Jánošíka by mohla tieto rôzne názory spojiť. Je to náš predok, je to náš mýtus, je to naše dedičstvo a ako sa k tomu postavíme, je len na nás," skonštatoval Spišák.

Ako zdôraznil, nové naštudovanie muzikálu Na skle maľované ponúkne plnokrvnú rockovú hudbu inšpirovanú folklórom. "Dúfam, že to bude muzikál, ktorý spojí generácie. Myslím, že má zmysel ponúknuť mladým divákom úvahu o tom, kto bol Jánošík a kto sme my Slováci. Môže to byť zmysluplné a môže ich to doviesť k objavovaniu našej slovenskej kultúry, histórie a slovenského folklóru," pripomenul režisér.

Divadlo Andreja Bagara uviedlo tento muzikál ako prvé divadlo na Slovensku v roku 1973 v réžii Karola Spišáka pod názvom Jánošík Abo Na skle maľované. "V jubilejnej 75. sezóne DAB si chceme symbolicky pripomenúť túto úspešnú a divákmi milovanú inscenáciu, tentoraz ako výnimočný zážitok aj so živou rockovou kapelou," doplnili tvorcovia.