Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Kultúra

Nový dokument Vtáčnik chce pomôcť biodiverzite našich miest

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Film chce okrem silného príbehu priniesť divákom aj kampaň za zmenu, ktorej hlavným cieľom je podpora ochrany mestskej biodiverzity.

Bratislava 19. júla (TASR) - Nový slovenský dokumentárny film Vtáčnik rozpráva príbeh jednej bratislavskej mestskej časti. Skúma premenu historického vinohradu na územie intenzívne ovplyvnené predátorským prístupom developerov. Filmovú novinku režisérky Evy Križkovej, ktorá má ambíciu pomôcť biodiverzite našich miest, prinesie do kín distribučná spoločnosť Film Expanded 15. augusta.

Snímka prináša príbeh o zmene a adaptácii. Preniká do života obyvateľov jednej bratislavskej štvrte. Sú medzi nimi bývalí záhradkári, ktorí spomínajú na časy, keď lokalitu tvorili len vinice a les a neviedla sem žiadna asfaltka, manažér, ktorý tu stavia pre seba a svoju rodinu domov snov, majiteľka bytu v novostavbe, narážajúca na nekomunikatívnosť susedov, stavbyvedúci veľkého bytového komplexu, ktorý sa pravdepodobne chystá vytlačiť posledný kus divočiny, alebo pôvodní zvierací obyvatelia. "Fragmenty lokálnych príbehov obyvateľov štvrte s príznačným názvom Vtáčnik sa miešajú so spomienkami režisérky Evy na detstvo a úvahami o vtáčom spoločenstve," približuje snímku distribučná spoločnosť.

"Vtáčnik je skutočné a konkrétne miesto, ale zároveň je metaforou toho, čo sa v dnešnom turbo-kapitalistickom svete môže stať s vaším domovom alebo obľúbeným miestom, ak si nedáte pozor, ak ste príliš ponorení vo svojom individuálnom alebo rodinnom živote a zabudnete, že ste súčasťou spoločenstva ľudí, zvierat, živej, ale aj neživej prírody, a že na toto spoločenstvo treba neustále dohliadať a ochraňovať ho," hovorí k filmu jeho režisérka. Križková navrhuje kroky na sfunkčnenie verejných politík. "Ktoré by nás chránili, keď sa práve nepozeráme. A presne o tom je kampaň za zmenu, ktorú tento film so sebou prináša," dodáva.

Film chce okrem silného príbehu priniesť divákom aj kampaň za zmenu, ktorej hlavným cieľom je podpora ochrany mestskej biodiverzity. Aktuálne prebieha crowdfundingová kampaň na podporu projektu a jeho kampane za pozitívnu zmenu. Získané financie majú poslúžiť na rôzne aktivity sprevádzajúce film v slovenskej distribúcii. Sú medzi nimi premietania filmu s odbornými diskusiami pre špecializované skupiny (záhradkári, úradníci, developeri), príprava podcastov s témou verejného priestoru s odborníkmi a zainteresovanými stranami či zorganizovanie Slávnosti na Vtáčniku pre obyvateľov štvrte s cieľom vzájomného spoznávania sa.





Trailer: www.youtube.com/watch?v=X65WMkzt_X0