Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Kultúra

Nový festival predstaví židovskú kultúru v Bratislavskom kraji

Na snímke predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Prezentácia kultúry je podľa organizátorov dôležitá aj pre súčasnú situáciu vo svete a stúpajúci antisemitizmus, ktorý židovská komunita pociťuje.

Bratislava 3. septembra (TASR) - Nultý ročník festivalu Shalom chaverim predstaví židovskú kultúru na viacerých miestach Bratislavského kraja. Podľa tajomníka Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku Martina Kornfelda je kultúra a umenie jeden zo spôsobov, ako odpovedať na rastúci antisemitizmus. Festival sa začína 9. septembra. Informoval o tom na utorňajšej tlačovej konferencii.

Prezentácia kultúry je podľa organizátorov dôležitá aj pre súčasnú situáciu vo svete a stúpajúci antisemitizmus, ktorý židovská komunita pociťuje. "Myslíme si, že kultúra a umenie je jeden spôsob, ako sa dá komunikovať. Ako ukázať naše tradície a ako ukázať, že my sme tu už stovky alebo tisíce rokov aj na tomto území. Chceme ukázať kým sme a čím sme nielen z pohľadu politiky a vojen, ale aj spôsobom kultúry," uviedol Kornfeld.

Cieľom organizátorov bolo usporiadať festival po celom kraji. Podľa predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraja Drobu je jednou z hlavných správ festivalu otvorenie seneckej synagógy verejnosti, ktoré sa dlho odkladalo. V rámci festivalu tam budú tri koncerty vrátane hudobného vyvrcholenia prehliadky - koncertu Petra Lipu, Petra Breinera a Stanislava Palúcha. Program bude okrem Bratislavy aj v synagógach v Malackách, Rohožníku a v kaštieli v Modre.

Okrem koncertov, divadelných predstavení, filmov a prehliadok bratislavskej synagógy je súčasťou programu aj Šolet fest, ktorý má predstaviť židovské jedlo typické pre región východnej Európy. Odohrávať sa bude 15. septembra na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave.

Hebrejský názov festivalu Shalom chaverim v preklade znamená Ahojte priatelia. Cieľom podujatia je priblížiť rôzne podoby židovskej kultúry. Festival je výsledkom spolupráce BSK, Ústredného zväzu židovských náboženských obcí a Židovskej náboženskej obce Bratislava.