Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 12. september 2024Meniny má Mária
< sekcia Kultúra

Nový film režiséra S. Hajdu Kálmánov deň rozpráva o zložitosti vzťahov

Na archívnej snímke maďarský filmár Szabolcs Hajdu. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Kalmánov deň je Hajduov desiaty dlhometrážny film, jeho predlohou je režisérova rovnomenná divadelná hra. Vo filme hrá aj jednu z hlavných postáv.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Nový film maďarského režiséra Szabolcsa Hajdu Kálmánov deň, ktorý rozpráva o zložitosti vzťahov, vstúpil vo štvrtok (22. 8.) do slovenských kín.

"Hovorí o fáze života, keď si ľudia uvedomujú, že ich už nestretne nič nové. Správanie a vzťahy sú dané. Nečakajú ich žiadne nové prekvapenia ani nové riziká, ktoré by museli a mohli podstupovať. Jediné, čo môžu robiť, je to, že sa budú snažiť zachovať si to, čo majú, pretože na nový začiatok nemajú ani čas, ani energiu," približuje distribučná spoločnosť Filmtopia snímku, ktorá vznikla v maďarsko-slovensko-americkej koprodukcii. Slovenským producentom je Mátyás Prikler.

"Kálmánov deň je komorný, zdanlivo jednoduchý film o kríze vzťahu ľudí v strednom veku. Myslím si, že ide o aktuálny a dôležitý film aj u nás," komentuje Prikler filmovú novinku maďarského filmára, ktorý okrem toho, že režíruje filmy, je tiež divadelným režisérom a autorom divadelných hier.



Kalmánov deň je Hajduov desiaty dlhometrážny film, jeho predlohou je režisérova rovnomenná divadelná hra. Vo filme hrá aj jednu z hlavných postáv.

Štyridsiatnici Levente (Domokos Szabó) a Zita (Nóra Földeáki) prichádzajú na návštevu k známym, Kálmánovi (Szabolcs Hajdu) a Oľge (Orsolya Tóth), osláviť Kálmánove meniny. Majú však aj osobný motív. Chceli by ku Kálmánovcom prehlásiť trvalý pobyt svojich detí, aby mohli navštevovať lepšiu miestnu školu. Zjaví sa aj údržbár Ernő (Imre Gelányi), smútiaci za manželkou, ktorá zomrela len pred niekoľkými dňami. "V ich vzájomnej komunikácii sa postupne odhaľujú skryté pocity krivdy, frustrácie, nespokojnosti i túžby, až trvalý pobyt detí, ktorý Kálmán spočiatku kategoricky odmietal, zrazu predstavuje ten najmenší problém," dodáva distribučná spoločnosť.