Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 16. október 2024Meniny má Vladimíra
< sekcia Kultúra

Novým prezidentom Slovenského centra PEN je Vladimír Skalský

Na snímke Vladimír Skalský. Foto: TASR - Martin Baumann

Slovenské centrum (SC) PEN organizuje básnický Festival Jána Smreka i festival Kafkove Matliare.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 16. októbra (TASR) - Novým prezidentom Slovenského centra PEN, súčasti medzinárodnej spisovateľskej organizácie PEN International, sa stal Vladimír Skalský. V stredu o tom rozhodlo valné zhromaždenie organizácie, ktoré volilo nové vedenie.

"Básnik, esejista a publicista Vladimír Skalský je známy najmä ako predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí a riaditeľa Slovenského domu v Prahe. Je však tiež dlhoročným predsedom Slovenského literárneho klubu v ČR, rovnako je šéfredaktorom literárneho štvrťročníka, česko-slovenskej revue Zrkadlenie-Zrcadlení," priblížila organizácia.

Viceprezidentom sa stal básnik Milan Richter, členmi výboru sú aj bývalý generálny riaditeľ Slovenskej televízie Milan Materák, literárny vedec, niekdajší riaditeľ Literárneho informačného centra Alexander Halvoník, režisér, scenárista, spisovateľ a hudobný skladateľ Jozef Slovák či básnik, bývalý generálny riaditeľ Národného osvetového centra Ján Tazberík.

Slovenské centrum (SC) PEN organizuje básnický Festival Jána Smreka i festival Kafkove Matliare. V tomto roku vydalo i knihu k 35. výročiu SC PEN, v ktorej pripomenulo i blížiacu sa storočnicu Československého PEN klubu, prvým prezidentom ktorého bol Karel Čapek.