Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Kultúra

Poddukelský umelecký ľudový súbor predstavuje projekt Poklady

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Umelecké podujatie Poklady je pokračovaním úspešnej výstavy Party v 21. storočí, ktorej prepožičali svoje tváre osobnosti modelingového a šoubiznisového priemyslu.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Poddukelský umelecký ľudový súbor (PUĽS) uvedie unikátnu šou Poklady, v ktorej prevedie návštevníkov prostredníctvom umeleckej fúzie tradičného folklóru a modernej kultúry minulosťou, prítomnosťou, aj budúcnosťou. Neopakovateľná symbióza obrazov, farieb, piesní a tancov oživuje slovenské kultúrne dedičstvo. V bratislavskom Stars Auditóriu 10. novembra a 15. decembra v prešovskom Divadle Jonáša Záborského posunie posolstvo pôvodnej výstavy ďalej, do novej, živej roviny. TASR informovala PR manažérka Janka Marczellová.

Od tradičného slovenského folklóru (minulosť), cez modernú pop-kultúru (súčasnosť) projekt Poklady zmazáva pomyselné hranice týchto dvoch svetov a ponúka živý pulzujúci odkaz pre budúce generácie (budúcnosť). Autorsky sa na projekte podieľajú fotografi Ľubomír Sabo a Zuzana Senášiová, etnologička Katarína Sabová, choreograf Viliam Mikula, produkčnú časť zastrešujú Matúš Jaško a Beáta Bencsíková.

Umelecké podujatie Poklady je pokračovaním úspešnej výstavy Party v 21. storočí, ktorej prepožičali svoje tváre osobnosti modelingového a šoubiznisového priemyslu. Úspech výstavy sa dostavil aj v medzinárodnom meradle. Počas desiatich rokov svojej existencie prezentovala Slovensko na najväčších svetových exhibíciách či podujatiach ako Expo 2020 v Dubaji, The Belt & Road - Culture & Art Festival 2021 v Číne, na olympijských hrách v Južnej Kórei 2018, v Číne 2022 a vo Francúzsku 2024. Obrazy videlo už viac ako 1.200.000 ľudí na viac ako 70 výstavách vo viacerých svetových mestách.