Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 4. október 2024Meniny má František
< sekcia Kultúra

Pop-up výstava Picture THIS! predstavuje slovenské výtvarné umenie

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Séria pop-up výstav s názvom Picture THIS! má byť príležitosťou spoznať originálnych autorov, ich život a tvorbu, ambíciou organizátora je tiež predstaviť umelecké diela ako investičnú príležitosť.

Bratislava 3. októbra (TASR) - Súčasné slovenské výtvarné umenie predstavuje pop-up výstava Picture THIS!, ktorú otvorili v stredu (2. 10.) v bratislavskom negalerijnom priestore Kulturama. Návštevníci tu môžu obdivovať abstraktné maľby Patrície Koyšovej, vznikajúce výlučne v danom momente, figuratívne diela Vlasty Žákovej vytvorené z textilných materiálov a obrazy mýticky pôsobiacich postáv so surreálnou atmosférou Borisa Sirku.

Každý z troch vizuálnych umelcov tvorí výrazne odlišným spôsobom, spoločné majú podľa organizátora projektu to, že ich nadčasové diela sú dostupné pre pre každého.

Séria pop-up výstav s názvom Picture THIS! má byť príležitosťou spoznať originálnych autorov, ich život a tvorbu, ambíciou organizátora je tiež predstaviť umelecké diela ako investičnú príležitosť, či poskytnúť návod, ako byť voči umeniu ešte všímavejší. Tomu je prispôsobený i program, ktorý okrem kurátorského výkladu prinesie aj prednášku historika umenia Júliusa Barcziho z aukčného domu SOGA o dôvodoch, prečo je umenie nevyhnutné pre život. Pre záujemcov je pripravený aj workshop meditačnej inštruktorky Rebeky Tomšíkovej o všímavom pozeraní, a to aj na umelecké diela.

"Spoločná výstava Patrície Koyšovej, Borisa Sirku a Vlasty Žákovej nás pozýva do sveta, kde sa miešajú individuálne autorské programy, odlišné vizuálne výstupy, technologické postupy či ideové základy," hovorí kurátor výstavy Michal Stolárik. Dodáva, že výstava prezentuje predovšetkým nové diela, ktoré boli vytvorené na podnet projektu a neboli doteraz prezentované na verejnosti. Účasť na výstave podľa kurátora ponúka možnosť "započať novú zberateľskú vášeň či doplniť už rozbehnuté zbierky o výnimočnú tvorbu, a podporiť tak kultúru a umeleckú činnosť".

Výstavu organizuje občianske združenie Diverzita, ktoré sa zameriava na podporu rôznorodosti vo sfére životného prostredia, spoločenských názorov a kultúrnej tvorby. Potrvá do 25. októbra.