Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Kultúra

Pred 100 rokmi sa narodil M. Jonáš, vedúca osobnosť kovačickej insity

Obraz maliara Jonáša. Foto: Teraz.sk

Jonášove diela sa stali súčasťou najvýznamnejších svetových publikácií insitného maliarstva. Sú zastúpené v zbierkach domácich i zahraničných galérií, ale aj u súkromných zberateľov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kovačica/Bratislava 9. mája (TASR) - Bol vedúcou osobnosťou kovačickej insitnej enklávy. Vytvoril si originálny maliarsky štýl charakteristický silno štylizovanými ľudskými postavami s nadrozmernými rukami a chodidlami.

Vo štvrtok 9. mája uplynie 100 rokov od narodenia maliara Martina Jonáša, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov svetového naivného umenia druhej polovice 20. storočia.

Martin Jonáš sa narodil 9. mája 1924 v Kovačici v srbskej Vojvodine ako príslušník tu žijúcej početnej slovenskej menšiny. V Kovačici, kde absolvoval základné vzdelanie prežil celý život a okrem roľníctva sa venoval maľovaniu, ktorému sa začal venovať na prelome rokov 1944/1945.

Postupne sa prepracoval k osobitnému výtvarnému prejavu, v ktorom rezonuje silná symbolika odkazujúca na pracujúceho človeka - sedliaka. Svojou tvorbou a osobnosťou výrazne ovplyvnil aj ďalších kovačických insitných umelcov ako Zuzana Chalupová či Ján Glózik. Zaslúžil sa aj o vznik Galérie sedliakov-maliarov pri Dome kultúry v Kovačici, dnešnej Galéria naivného umenia.

Jonášove diela sa stali súčasťou najvýznamnejších svetových publikácií insitného maliarstva. Sú zastúpené v zbierkach domácich i zahraničných galérií, ale aj u súkromných zberateľov. Predstavil sa na viac ako troch stovkách samostatných a kolektívnych výstavách v takmer 50 krajinách sveta, vrátane Slovenska.

Reprodukované dielo Martina Jonáša sa dostalo v roku 1997 na slovenskú príležitostnú poštovú známku "Trienále insitného umenia". Prvú Galériu insitného umenia otvorili na Slovensku v novembri 1997 v zrekonštruovanom objekte Schaubmarovho mlyna v Pezinku-Cajle.

Jedinečnú a rozpoznateľnú tvorbu významného predstaviteľa nielen vojvodinského, ale aj svetového insitného umenia, ocenili mnohými cenami, ako napríklad hlavnou cenou na Medzinárodnej súťaži kresby v Miláne v roku 1978 či cenou Slovenskej národnej galérie na výstave Insita 94 v roku 1994.

Martin Jonáš zomrel 31. januára 1996 vo veku 71 rokov v rodnej Kovačici, kde je na miestnom cintoríne aj pochovaný. O jeho živote a tvorbe vznikol dokumentárny televízny film Martin Jonáš (1973) v réžii Martina Slivku.